Linkovi

Korporacija Bose među vodećim svetskim proizvodjačima zvučnih uređaja


Inovacija se često radja iz potrebe. Kao mladi biznismen, Amar Bouz je kupio stereo sistem, ali nije bio zadovoljan kvalitetom zvuka. To razočarenje navelo ga je da osnuje korporaciju Bose (Bouz) koja je danas medju vodećim svetskim proizvodjačima zvučnih uredjaja.

Reč Bouz postala je sinonim za odličan kvalitet zvuka. Mnogi priželjkuju da nabave njene audio sisteme, zvučnike ili slušalice. Čovek iza ove tehnologije je Amr Bouz, Amerikanac indijskog porekla, osnivač i predsednik korporacije Bouz. U sedištu firme u Masačusetsu, danas 77-godišnji Bouz nastavlja da radi na inovacijama.

«Veliko je zadovoljstvo ići napred u nepoznato - videti da li možete da idete dalje od onog što je trenutno poznato.»

Amar Bouz svakako može da se ponosi svojim dostignućima. On se nalazi na listi 400 najbogatijih Amerikanaca magazina «Forbes» i vlasnik je 20-ak patenata u oblasti akustike. Bouz je bio pionir i prilikom osnivanja svoje kompanije 1964. godine.

«Preduzeo sam neke korake koji su tada bili neuobičajeni i imali su povoljne efekte na kompaniju. Jedan je bio da neće biti odredjene starosti za penzionisanje. Postojala su samo dva uslova – da li želite da radite i da li možete da radite. To je bila moja politika 1964. U to vreme to je bilo nečuveno.»

Više od četiri decenije kasnije, korporacija Bouz je i dalje privatna kompanija koja investira znatan deo svojih profita u istraživanje. Amar Bouz ima još jednu strast - podučavanje. On je studirao elektrotehniku na uglednom Masačusetskonm institutu za tehnologiju, a zatim je tamo i predavao sve do 2000. godine.

«Puno sam radio. Bio sam na čelu grupe od 35 predavača i imao sam slobodu da odaberem najbolje ljude, a moj pristup predavanjima bio je nekonvencionalan,» kaže Bouz.

Taj prisutp je postao hit medju studentima. Evo šta o tome kaže profesor na M-I-T-u, Dejvid Pero.

«On je bio izvanredan predavač. Ne samo što je uspešno objašnjavao sve tehničke detalje već što je tome dodavao i anegdote i priče koje zaista mogu da vam predstave posao elektroinženjera i pokažu kako da ostvarite svoje ideje.»

Amar Bouz je rodjen u Filadelfiji 1929. godine, kao sin indijskih imigranata. On i danas nastavlja da radi na novim izumima i ne pokazuje da želi da predahne.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG