Linkovi

Obeležena 40. godišnjica Muzeja azijske umetnosti u San Francisku


Sa više od 16 hiljada predmeta u svojoj kolekciji, od kojih su dve i po hiljade u stalnoj postavci, cilj muzeja je da približi azijsku umetnost zapadnom svetu.

Muzej azijske umetnosti u San Francisku ima jednu od najkompletnijih zbirki azijske umetnosti u Sjedinjenim Državama. Direktorka muzeja, Emili Sano, kaže da je više od polovine te zbirke poklon jednog čikaškog milionera.

«Muzej je osnovan početkom 1960-h, kada je džentlmen po imenu Ejveri Brandejdž poklonio gotovo osam hiljada umetničkih predmeta gradu i okrugu San Franciska. Njegov uslov je da zbirka dobije muzej u kojem će moći da bude izložena», kaže Sano, dodajući da je muzej najpre bio smešten u jedno krilo Muzeja «De Jang» u Golden gejt parku. Za javnost je otvoren juna 1966.

Međutim, pre tri godine, muzej je preseljen u nekadašnju zgradu Glavne gradske biblioteke. Više od 16 hiljada predmeta muzejske kolekcije vodi posetioce kroz 6000 godina istorije i kulture sedam glavnih azijskih regiona. Budizam, jedna od retkih zajedničkih kulturnih niti širom azijskog kontinenta, ima istaknuto mesto u muzeju, a zbirka budističke umetnosti je jedna od najvrednijih na svetu.

Postavka u toj galeriji počinje eksponatima iz zavičaja budizma, Južne Azije. Impresivna zbirka indijskih skulptura od kamena, naročito budističkih radova, ali i druga umetnička dela, odražavaju bogatu kulturu i istoriju božanstava u Indiji. Japanska galerija je ispunjena blagom koje je datovano vekovima unazad: paravan od slikanog papira dugačak više od 10 metara, tradicionalni gudački instrument, samurajsko oružje i tako dalje i tako dalje…

Gotovo polovina muzejske zbirke sadrži predmete kineskog porekla, koji zauzimaju ceo prvi sprat muzeja. «Elegantni skup»: kolekcija porodice Je, bila je javno izložena prošle godine. Na toj izložbi je bilo predstavljeno 80 kaligrafskih rukopisa i slika - od kojih su pojedini iz 7. veka - iz kolekcije porodice Je, iz koje dolazi mnogo slavnih kineskih umetnika i naučnika. Emili Sano kaže da je ta zbirka odmah podigla nivo muzejske ionako već visoko cenjene kineske kolekcije. Je Tung, jedna od naslednica ove kolekcije, seća se njenog osnivača - svog čukundede.

«On je postavio temelje, koji nisu samo zbir umetničkih predmeta, nego i istorija kaligrafije, svih kineskih stilova unazad, sve do vremena kada su kineski karakteri bili rezani i izlivani u bronzi», kaže Tung.

Muzej poseduje najveću kolekciju ritualnih bronzanih predmeta van Kine. Izloženo je gotovo 300 objekata iz različitih dinastija i lokacija u Kini, od kojih su neki stari i tri hiljade godina. Emili Sano zasluge za ovu fascinantnu kolekciju u Kineskoj galeriji pripisuje Ejveriju Brandejdžu.

«On je kupovao savršene stvari, kupovao je imperijalni materijal. Zahvaljujući tome u zbirci imamo i nešto od najboljeg kineskog materijala u Sjedinjenim Državama, zbirku budističkih skulptura i slika i tekstila i takođe mnogo predmeta dekorativne umetnosti», kaže Sano.

Kao američka Azijatkinja i poznavalac umetnosti, Sano je pristalica premošćavanja jaza između zapada i istoka pomoću umetnosti.

«Američka publika je u celini orijentisanija prema Zapadu i prema tome nije naročito familijarna sa azijskim materijalom i ima tendenciju da ga se pomalo i plaši. Ne zna istoriju, ne zna imena i sve to stvara konfuziju. Amerikanci se takođe pribojavaju da im se neće dopasti. A mi želimo da olakšamo razumevanje Azije, da je učinimo dostupnom i da pomognemo ljudima da shvate kakve su civilizacije postojale u Aziji i kakvo savršenstvo su dostigli ljudi u tim civilizacijama», kaže direktorka muzeja u San Francisku, zaključujući da je izuzetno važno obrazovati ljude u pogledu tradicija i kultura Azije, u trenutku kada ceo region počinje da dobija sve istaknutiju ulogu u svetskoj politici.

XS
SM
MD
LG