Linkovi

Godišnji automobilski sajam u Detroitu otvaren i za javnost


Godišnji automobilski sajam u Detroitu bio je otvoren protekle nedelje za novinare i eksperte, a danas se otvara i za javnost. Mnogi svetski proizvodjači predstaviće svoje nove modele, a američka automobilska industrija se nada da će ove godine uspeti da ostvari profite i posluje uspešnije. Uprkos rastućoj konkurenciji, posebno iz Azije, tri američke auto kompanije na ovogodišnjem sajmu u Detroitu nastupaju sa priličnom dozom otimizma.

«Zabava, muzika i moda su ovde predstavljene zajedno sa automobilima. Mislim da bi tako trebalo da bude i ubuduće.»

Holivudske zvezde, poput Karmen Elektre, daju ovogodišnjem automobilskom sajmu dozu glamura i uzbudjenja. Ali, prave zvezde na toj najprestižnijoj smotri su ipak automobili.

Dženeral Motors je ove godine osvojio više nagrada. Novinari su izabrali Saturn Ora i kamionet Ševrolet Silverado za najbolje modele godine. Glavni menadžer Ševroleta Ed Peper pozdravio je te odluke.

«Ovo je veliki dan za našu kompanijiu. Mislim da za poslednjih 14 godina nismo dobili nagrade i za najbolji automobil i kamionet. Osvojiti nagradu na osnovu procene velikog broja novinara samo zahvaljujući kvalitetu naših proizvoda je zaista ogroman uspeh To je kao pobeda u superboulu u američkom fudbalu.»

Medjutim, eksperti kažu da je utakmica daleko od toga da bude završena. Urednik automobilskog magazina «Car & Driver» Čaba Čeri, kaže da bi tri američke kompanije trebalo da zabeleže još nekoliko pobeda ukolio žele da zadrže položaj lidera u industriji.

Prošle godine, prodaja Dženeral Motorsa i Forda opala je za 10 odsto, dok je Krajslerova prodaja ostala na istom nivou. Medjutim, japanski proizvodjač Tojota uvećao je prodaju svojih modela za 17 odsto i mogao bi uskoro da zameni Dženeral Motors kao najveći proizvodjač automobila na svetu. Ipak, direktor Krajslera, Tom Lasorda, kaže da je prerano da se američki proizvodjači smatraju otpisanim.

«Dodjite u naše prodavnice i pokazaćemo vam koliko su naši proizvodi zaista dobri,» kaže on.

Očekuje se da će oko 700 hiljada ljudi posetiti sajam u Detroitu da se lično uveri u to kako se američki automobili nose sa stranim konkurentima.


XS
SM
MD
LG