Linkovi

Iračani sumnjičavi u pogledu nove američke strategije


I dok se predsjednik Buš sprema da predoči novu strategiju za Irak, neki Iračani sumnjaju da će nova strategija doneti mir u njihovoj državi. Dok Irački mediji najavljuju da će predsednik Buš, u okviru revidirane strategije, zatražiti pojačanje od 20 hiljada vojnika i proširenje programa pomoći za ekonomski opravak i zapošljavanje, Iračani su skeptični:

Jedan stanovnik Bagdada smatra da su Amerikanci zaglibili i da ne znaju kako da se izvuk iz te situacije. Njegova sugrađanka dodaje da stanovništvo nije bezbjedno i da bi predsjednik Buš trebalo da obrati veću pažnju na interese običnih ljudi. Za neke predložena taktika ne predstavlja ništa novo.

On kaže da je novi bezbjednosni plan u Bagdadu počeo da se primjenjuje prije nekoliko mjeseci, ali da se situacija samo pogoršala. Istovremeno, iračka vlada smatra da će novi plan biti djelotvoran, a premijer Nuri al-Maliki nedavno je zaprijetio da će stati u kraj sektaškom nasilju koje potpiruu šiitski i sunitski ekstremisti. Malikiju se pridružuju i drugi funkcioneri, poput komandira policije u Mosulu, Vatik Al Hamdani koji je novinare danas uvjeravao kako su njegovi policajci sada mnogo bolje obučeni. Hamdani kaže da bolja obuka već pokazuje rezultate i da su mještani Mosula bezbjedniji.

XS
SM
MD
LG