Linkovi

Kradja metala generalno postaje sve veći i sve skuplji problem


S vremena na vreme stiže vest o tome kako je neko poginuo pokušavajući da ukrade bakarnu žicu - obično sa dalekovoda ili telefonskih vodova. Kradja metala generalno postaje sve veći i sve skuplji problem. Stoga je u državi Oregon, na severozapadu Sjedinjenih Država, obrazovana koalicija za sprečavanje kradja metala, a uskoro će u tom cilju, kako izgleda, biti usvojen i specijalan zakon. Bakarna žica u novim kućama, metalne oplate, protivpožarni uredjaji, pa čak i uline oznake.

“Šteta dostiže milione dolara…”

Predstavnik Endi Olson priprema predlog zakona o suzbijanju kradja metala čije mete su sve češće elektrokompanije, poljoprivredna dobra i gradjevinska industrija.

Olsonovo rešenje je – pojačati kazne za one koji prodaju, ali i one koji kupuju ukradeni metal. U tom cilju, kradja metala biće prebačena u težu kategoriju krivičnih dela ukoliko se ponovi.

“Mislim da će to imati veliki efekat”.

Ipak, problem je u tome da kradljivce prvo treba uhvatiti. Stoga će firme koje otkupljuju metal morati da vode mnogu precizniju dokumentaciju o tome ko im šta donosi. Šerif u okrugu Merion, Raul Ramirez, inače predsednik udruženja šerifa Oregona, kaže da firme koje otkupljuju metal često krše zakon zato što nemaju precizne podatke o svojim transakcijama.

“Biće potreban veći broj istražitelja koji će moći da primene zakon širom države.“

U najvećoj firmi za reciklažu metala u Oregonu, vlasnik i menadžer nisu želeli da daju izjave pred kamerom ali su insistirali da čine sve što mogu da bi bi sprečili kradljivce. Pošteni preprodavci metala smatraju da sadašnje mere kontrole nisu dovoljne.

“Mislim da bi trebalo da postavljaju više pitanja i da odbijaju neke ponude. Na primer, aluminijumske cevi, ako niste farmer kako ste ih nabavili,” kaže Tom Leseman.

Jedna od mera u predloženom zakonu biće i obavezan rok od nedelju dana tokom kojeg će firme za reciklažu morati da drže kupljeni metal kako bi eventualne žrtve kradja imale vremena da prijave štetu i pronadju ukradeni metal.

XS
SM
MD
LG