Linkovi

Visoka delegacija Evropske unije na pregovorima u Vašingtonu


Delegacija Evropske komisije, predvođena predsednikom, Žozom Manuelom Barozom, sutra će u Vašingtonu od adminustracije predsednika Buša zatražiti da učini određene ustupke kako bi se uspešno okončali pregovori o globalnoj slobodnoj trgovini, započeti u Dohi.

Vodeće evropske diplomate su, nimalo slučajno, kao prvu destinaciju svoje posete u 2007. godini, izabrale upravo Vašington. EU želi da se već sada potigne sporazum o slobodnoj trgovini i veruje da Bušova administracija sprečava globalni dogovor. Petogodišnji pregovori koji su počeli u Dohi, opet su prekinuti letos, prvenstveno zbog subvencija u američkoj poljoprivredi, koje Vašington ne želi da umanji na nivo prihvatljiv evropskim partnerima. U nezvaničnim konsultacijama koje su usledile, došlo do je određenog pomaka, pa Piter Pauer, portparol evropskog komesara za trgovinu Petera Mendelsona, kaže da će Evropljani zatražiti od predsednika Buša da već sada postignu dogovor.

"Rećićemo mu da je ovo veoma važan trenutak koji bi trebalo iskoristiti. Sporazum bi bio dokaz istinskog liderstva."

SAD tvrde da druge zemlje nisu učinile dovoljno ustupaka da bi mogle da umanje subvencije svojim poljoprivrednicima, ali Piter Pauer ne misli tako.

"SAD bi trebalo da sednu za pregovarački sto sa iskrenom i ozbiljnom ponudom u smislu onoga što misle da je moguće učiniti u pogledu subvencija."

Evropljani se takođe nadaju da će im pomoći predstavnici Demokraske stranke koja je nedavno preuzela zakonodavnu vlast u Americi. Piter Pauer smatra da su demokrate sklonije liberalizaciji globalnog tržišta nego republikanaci.

"Sasvim je jasno da su demokrate multilateralisti. Čvrsto verujemo da su iskreno predani toj ideji i da će pomoći u stvaranju dobre političke volje"

Zvaničnici EU objavili su da bi visoka delegacija iz Brisela mogla da se sastane sa liderima Demokrata na Kapitol hilu, prije nego što ih u Beloj kući primi predsednik Buš.

XS
SM
MD
LG