Linkovi

Preterana stomačna kiselina svakodnevno pogadja milione ljudi


Oni koji su pogodjeni često se žale na gorušicu i kiselkasti ukus koji se javlja kao posledica vraćanja stomačne kiseline u grlo. Promene u ishrani i smanjenje stresa mogu obično da pomognu u ublažavanju simptoma. Ipak, ponekad jedino olakšanje su pilule.

U Sjedinjenim Državama, Neksijum, Prajlosek i Prevasid su tri najpopularnija vrste lekova za ovu bolest. Nedavna studija na hiljadama ljudi u Britaniji starosti preko 50, nagoveštava da ta vrsta lekova takodje može da poveća rizik od preloma kuka. Istraživači su ustanovili da su nakon više od godinu dana uzimanja lekova, pacijenti imali više šansi da imaju 44 odsto povećan rizik od preloma kuka od pacijenata koji nisu uzimali lek. Pacijenti koji su uzimali jače doze lekova bili su tri puta više skloni da dožive frakture od onih koji nisu uzimali lekove. Naučnici su zaključili da, dok lek može da pomogne u smanjenju količine stomačne kiseline, on takodje utiče na način na koji telo razlaže kalcijum koji je potreban za elastičnost kostiju.

Studija je preporučila lekarima da prepisuju slabije doze lekova protiv gorušice, a uz to - i zamene za kalcijum. Za milione žena zabrinutih zbog osteoporoze i mogućih preloma kostiju, postoje i dobre vesti o leku nazvanom alendronat, koji je takodje poznat i pod imenom Fosamaks. Studija, koju je naručio proizvodjač tog leka, objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja. U njoj se navodi da alendronat pomaže u jačanju kostiju čak i godinama nakon što žene prestanu da ga uzimaju. 58-godišnja Džudi Šeridan počela je da uzima lek kada su testovi na kostima pokazali znake osteoporoze.

«Pomogao mi je zato što su mi radjeni testovi nekoliko godina nakon što sam počela da ga uzimam i čvrstina mojih kostiju se poboljšala».

Denis Blek sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku kaže da je studija odgovorila na pitanje koliko dugo je bezbedno uzimati lek.

«Bezbedno je da se lek uzima 10 godina. Mi nismo ustanovili nikakve negativne efekte od dugotrajne upotrebe».

Doktor Blek kaže da su žene učesnice u istraživanju, koje su uzimale alendronat tokom pet godina, kasnije po sistemu slučajnog uzorka, ispitivane još pet godina na lek ili na njegov placebo efekat. I dok je bilo nekih preloma kostiju medju onima koje su uzimale pilule šećera, nivo fraktura medju obe grupe žena ostao je u osnovi nepromenjen. Ponovo Denis Blek.

«Nagovešteno je da bi za mnoge žene bilo moguće da prestanu da uzimaju alendronat posle pet godina i da u narednih pet godina zadrže dobrobiti leka protiv preloma kostiju».

Jedna napomena za oprez od istraživača: žene koje su već imale prelome su pod rizikom od daljih preloma kostiju i verovatno ne bi trebalo da prestanu da uzimaju lek.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG