Linkovi

Američka filmska akademija objavljuje spisak kandidata za Oskare


Kristi Lemir smatra da je mjuzikl “Dreamgirls” siguran kandidat za nominaciju za najbolji film. Reditelj I scenarista “Dreamgirls”, Bil Kondon, prethodno je napisao je scenario za mjuzikl Čikago, za koji je nagradjen Oskarom. U filmu glume zezde kao što su Džejmi Foks, Edi Marfi I Bijonse, a velike pohvale dobila je i Dženifer Hadson, učesnica takmičenja “Američki idol”. Lemir smatra da će film zadovoljiti ukus Akademije zbog svoje raskoši, glamura, I sjajne glume, koreografije i kostima.

Ova kritičarka takodje predvidja da će medju nominovanima biti kriminalistička drama “The Departed”, film o britanskoj kraljevskoj porodici “Kraljica”, I crnohumorna komedija “Little Miss Sunshine”. Film “Departed” možda će konačno doneti sreću reditelju Martin Skorsezeu kome je Oskar za najbolju režiju izmakao već pet puta do sada, a njegov adut je I fantastična glumačka postava koju čine Džek Nikolson, Leonardo Di Kaprio I Met Dejmon.


“Little Miss Sunshine” je pozdravljen ovacijama na filmskom festivalu “Sandens” a Kristi Lemir predvidja da će ovaj takozvani “mali film” stići do samog vrha. Kritičarka Asošijtejd Presa takodje je ubedjena da će film “Kraljica” biti nominovana za Oskara za najbolji film, ukazujući da su i reditelj Stiven Frirs i glavna glumica Helen Miren pobrali priznanja medjunarodnih kritičara nakon što je film premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji.


Medju drugim filmovima koji bi mogli da se nadju u kategoriji kandidata su “Babel”, “Little Children” i “United 93”.

“Konkurencija je velika ove godine, i po meni, postoji mnogo ostvarenja koja bi mogla da se uvuku u trku za najbolji film. “United 93” je jedan od njih. To je priča o avionu koji je otet 11. septembra 2001, i koji se srušio u Pensilvaniji. Film je potresan, zastrašujućii, težak. Osećate se kao da gledate dokumentarac. Znate šta će se desiti a opet svakim delićem svog bića navijate da ti ljudi prežive. I sjajno je snimljen, neki kritičari su ga izabrali za najbolji film godine tako da će mu to ići u prilog.” Film “Babel”, drama sa internacionalnom glumačkom postavom, u kojj su Bred Pit, Kejt Blančet I Gael Garsija Bernal, osvojio je najviše nominacija za Zlatni globus – njih sedam. Radnja se odvija na tri kontinenta I četiri različita jezika, a Kristi Lemir kaže da ga mnoge njene kolege smatraju veoma ozbiljnim kandidatom za Oskara.


XS
SM
MD
LG