Linkovi

Unija 1812: Amerikanci koji su se borili u drugom ratu za nezavisnost


Rat vodjen 1812. godine, koji se često smatra za jedan od ”zaboravljenih američkih ratova“, bio je u stvari sukob koji je zapretio samom postojanju Sjedinjenih Država.

Samo tri decenije pošto su američke trupe porazile britanske kolonijalne snage u Revolucionarnom ratu, dve strane su se ponovo sukobile. Početkom 19. veka, dok je Britanija bila u ratu sa Francuskom, britanska kraljevska mornarica zarobila je više od deset hiljada američkih vojnika i primorala ih da služe na njenim ratnim brodovima:

”Bila je to prisilna mobilizacija, u kojoj su Britanci preuzimali naše gradjane, tvrdeći da su nekada bili britanski podanici i da stoga moraju da služe u britanskoj mornarici.“

Istoričar Džek Langut, autor knjige pod naslovom: ”Unija 1812: Amerikanci koji su se borili u drugom ratu za nezavisnost“, navodi da je odluka predsednika Džejmsa Medisona da proglasi rat, pokazala namere Amerike da okonča prisilnu mobilizaciju i druge britanske provokacije, poput podrške antiamerički nastrojenim indijanskim plemenima.

”Bili smo mala zemlja, nespremna za još jedan rat, ali puna ratničkog duha. Jug i zapad zemlje su se neprestano širili i u Kongressu pristizali takozvani ”ratni jastrebovi,“ koji su svaku uvredu Sjedinjenih Država tretirali kao nacionalnu sramotu, koja se mora osvetiti. ”Jastrebovi“ su smatrali da bi, ako ne učinimo nešto da pokažemo da nismo pasivna država sa kojom se može igrati, to bilo isto toliko sramno koliko i izbegavati duel.“

Medjutim, Langut ističe da su Medison i Ratni jastrebovi precenili sposobnost zemlje da se bori sa svojim starim neprijateljem.

”Nismo bili vojno spremni. Imali smo samo 17 okeanskih brodova, dok su Britanci imali 700.“

Amerikanci su pogrešno verovali da će im susedna Kanada biti saveznik i dočekati ih kao oslobodioce, što nije bio slučaj, te su prve četiri bitke, na granici sa Kanadom, bile izgubljene. Srećom, Britanija je bila više fokusirana na svoj rat sa Napoleonovom Francuskom. U suprotnom, kaže Langut, istorija Sjedinjenih Država mogla je da bude drugačija:

”Britanci nisu očekivali da će ponovo preuzeti kontrolu nad kolonijama. Ali su mogli da se pobrinu da čitav srednji zapad i južne oblasti Sjedinjenih Država postanu nestabilni. Britanci su bili u savezu sa Indijancima pa smo lako mogli da se nadjemo pritešnjeni uz istočnu obalu.“

U jednoj od najmračnijih epizoda tog rata Britanci su zauzeli Vašington i zapalili Belu kuću i zgradu Kapitola. Medjutim, kako priča Langut, pobede američke mornarice preokrenule su ratnu sreću.

”Američki komandant je odneo pobedu u bitci na jezeru Šamplein, u državi Njujork, a zatim su Britanci odbačeni kod Baltimora.“

Tokom bombardovanja tvrdjave Mek Henri, u Baltimoru, Frensis Skot Ki je napisao pesmu “Steg osut zvezdama,“ koja je kasnije postala američka nacionalna himna. Tri meseca kasnije, decembra 1814., Britanci i Amerikanci su, u Belgiji, potpisali mirovni sporazum o povratku američke kontrole nad svim teritorijama koje su zauzele britanske snage. Vesti o tom sporazumu stigla je do američkog generala Endrua Džeksona sa četiri meseca zakašnjenja, dok je još vodio bitku za Nju Orleans, u kojoj je pobedio. Ta pobeda je podstakla duh američkih snaga i kao rezultat, nacija je izašla iz rata snažnija no ikada, spremna da se širi na zapad, uz novi osećaj poleta i ponosa.


XS
SM
MD
LG