Linkovi

Portugalac Karlos Souza pobedio u prvoj etapi Dakar relija


Oko 500 takmičara krenulo je iz Lisabona na čuveni reli koji će ih provesti kroz šest država i brojne nepristupačne pustinjske terene pre nego što se domognu cilja u Senegalu. Na cilj ove najnapornije auto-trke na svetu, prošle godine je stiglo manje od polovine učesnika.

Vozač Folksvagena, Portugalac Karlos Souza, pobedio je u prvoj, 260 kilometara dugoj etapi Dakar relija, voženoj u njegovoj domovini. Souza je na cilj stigao dva minuta i 31 sekundu pre drugoplasiranog Žinijela de Vilijea iz Južne Afrike. Treći je bio Španac Karlos Sajns. Portugalci su slavili i u konkurenciji motociklista. Prvi je kroz cilj prošao Ruben Farija, a drugi njegov zemljak Helder Rodriges – oba na Jamahama. Druga etapa voziće se sutra od Portimaoa u Portugalu do Malage u Španiji.

Inače, vozači će do cilja, u 15 etapa, proći kroz 6 država, stazom dugom više od 8.000 kilometara. Najduža etapa vozi se na hronometar i duga je 800 kilometara – od Tan Tana do Zoreta u Mauritaniji. Otkako je Dakar reli prvi put održan 1979, na njemu su život izgubila 23 vozača. Organizator čini sve da se opasnost po život takmičara svede na najmanju meru. Stoga je sa kalendara jednostavno izbrisana etapa koja je trebalo da bude vožena u Timbuktuu, u državi Mali. Zvaničnik relija Emili Pokan kaže da je ovo bilo prvi put da se zone rizika identifikuju pre početka trke.

"Pre trke, naši zvaničnici su bili u Africi puna tri meseca i na mapi su iscrtali sve kritične lokacije. Svaki učesnik ima mapu koja upozorava na opasna mesta, tako da se nadamo da će takmičari biti mnogo bezbedniji ovoga puta."

Pokanova dodaje da će službe bezbednosti biti na putu i da će upozoravati vozače celim tokom trke.

Opasnost privlači velike asove, poput 55-godišnjeg šampiona Arija Vatanena iz Finske, koji je na ovom reliju slavio čak 4 puta. On kaže da je uzbuđen jer «i pored toga što vozači imaju sve uslove da pobede, pritisak koji nameće određeni strah, trku čini vrlo neizvesnom». Od 1979. više od 13 hiljada takmičara nadmetalo se na Dakar reliju. Ove godine je, među 500 takmičara i 27 pripadnica lepšeg pola. Pobednik bi kroz cilj u Dakaru trebalo da prođe 21. januara.

XS
SM
MD
LG