Linkovi

Pisanje lista Prese “još jedna spekulacija” o budućem statusu Kosova


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi bilo bolje kada bi Ahtisari objavio predlog za rešenje statusa Kosova posle formiranja nove Vlade Srbije U intervjuu za Politiku, Tadić je rekao da ne veruje da će Ahtisarijev predlog biti najpovoljniji za srpsku stranu, a na pitanje novinara u Privrednoj komori da pojasni to mišljenje, Tadić je rekao da mora biti pažljiv i ozbiljan i da prvo treba videti predlog a ne govoriti šta bi bilo kad bi bilo.

Premijer Vojislav Koštunica nazvao je iznenađujućom i potpuno neobjašnjivom" izjavu Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti Kosova. Sa Beogradom nije bilo nikakvih pregovora, rekao je Koštunica i dodao da pregovori u Beču podsećaju na loše režiranu pozorišnu predstavu i Srbija u takvoj predstavi neće daima ulogu statiste.

A predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović zauzeo se za promenu državne politike vezane za Kosovo jer su, kako je rekao, ljudski životi važniji od teritorija i istakao da problem Kosova treba da reše političari u Srbiji a ne specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

Šuk upozorio kosovsku stranu na obavezujuće jasne planove

Zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk zatražio je tokom sastanka da kosovski pregovarački tim što spremnije prihvati paket predloga o statusu pokrajine nakon njegovog iznošenja po okončanju parlamentarnh izbora u Srbiji. Šuk je tokom sastanka sa liderom najveće opozicione partije, Hašimom Tačijem, upozorio kosovsku stranu na obavezujuće jasne planove nakon objavljivanja Ahtisarijevog idejnog paketa.

S druge strane, Tači očekuje da paket glavnog pregovarača ispoštuje volju većinskog naroda Kosova te izražava spremnost institucija da se suoče sa predstojećim izazovima.

A šef poslaničkog kluba Srpske kosovsko-metohijske liste, Randjel Nojkić izjavio je za naš program da je pisanje bečkog dnevnika Prese, ništa drugo do pipanje pulsa pregovaračkim stranama.

“Status će biti rešen u okviru dogovora Kontakt grupe i lično neverujem da će se nakon konačnog dogovora bilo koja članica suprostaviti Ahtisarijevom paketu koji ozbiljno uživa podršku Saveta Evrope i OEBS-a.”

Kosovski analitičar Fatmir Šeholi smatra da je Prese ustvari predstavio jedno od realnih resenja i da su u principu i albanska i srpska strana sve vreme bile upoznate sa takvim konceptom.

”To je upravo rešenje koje će održavati status kvo sve dok se medjunarodna zajednica ne uveri da je racionalno i realno rešenje nezavisnost Kosova, što ako pogledamo druge primere u svetu može trajati i nekoliko decenija”,zaključio je Šeholi.

XS
SM
MD
LG