Linkovi

Savjet Evrope upozorava na korupciju u crnogorskom pravosuđu


Savjet Evrope konstatovao je da u Crnoj Gori korupcija još postoji, naročito u pravosuđu, ističući da nezavisnost sudija i tužilaca izaziva zabrinutost. Za to vrijeme, opozicija od Skupštine zahtijeva zauzimanje konkretnog političkog stava, povodom oslobađajuće presude Damiru Mandiću, optuženom za ubistvo direktora lista Dan.

U najnovijem izvještaju za Crnu Goru za 2006. godinu, jedno od najuticajnijih tijela SE - GRECO, preporučio je set mjera za efikasniju borbu protiv korupcije.

Predlaže se preispitivanje postupka napredovanja tužilaca i sudija, uspostavljanje posebnog odjeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije, primjena tajnog nadzora za tu vrstu krivičnih djela, kao i izmjena nekoliko antikorupcijskih zakona.

Zaključeno je da u Crnoj Gori postoji određeni napredak u borbi protiv korupcije oličen kroz usvajanje niza zakona i propisa, ali da problemi u praksi i dalje postoje.

Predlaže se hitno formiranje specijalizovanog nezavisnog antikorupcijskog tijela, koje bi pratilo primjenu plana za suzbijanje korupcije, kao i zakonsku zaštitu za državne službenike koji prijave korupciju, čime bi se, kako se navodi, povećala efikasnost otkrivanja i prevencije korupcije.

Savjet Evrope konstatovao je da u Crnoj Gori korupcija još postoji, naročito u pravosuđu, ističući da nezavisnost sudija i tužilaca izaziva zabrinutost.

Za to vrijeme, Srpska lista, Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija, Narodna i Demokratska srpska stranka, najvjerovatnije će nakon božićnih praznika inicirati zakazivanje vanredne sjednice Skupštine, povodom oslobađajuće presude Damiru Mandiću, optuženom za saučesništvo u ubistvu direktora lista ‘’Dan’’ Duška Jovanovića.

Od Skupštine će biti zahtijevano da o toj presudi zauzme konkretnan politički stav, bez namjere-kako navode-da time zadiru u sudski proces koji još nije okončan.

XS
SM
MD
LG