Linkovi

Buš podržava istragu koju vodi Malikijeva vlada


Američki predsednik Džordž Buš podržava istragu nedozvoljenog snimanja vešanja Sadama Huseina, koju je pokrenuo irački premijer Nuri al-Maliki.

Portparol Bele kuće Toni Snou je saopštio da je predsednik rekao iračkom premijeru da podržava istragu kojom treba da se utvrdi ko je odgovoran za ruganje bivšem diktatoru i snimanje njegovog vešanja telefonskom kamerom.

«On je izrazio verovanje da je ispravno istražiti snimanje i ponašanje prilikom egzekucije Sadama Huseina. Premijer se saglasio i Iračani preduzimaju mere da kazne sve koji su odgovorni.»

Irački zvaničnici kažu da saslušavaju najmanje dva čuvara na koje se sumnja da su učestvovali u ismevanju i snimanju. Pojedinci odani Sadamu demonstriraju protiv vešanja i načina na koji je vlada izvršila smrtnu kaznu. Ali Snou kaže da američki i irački zvaničnici ukazuju da vešanje nije dovelo do povećanja nasilja. Predsednik Buš i premijer Maliki su razgovarali više od dva sata putem bezbednog video linka. Oni su razmotrili opcije novog predsednikovog puta napred u Iraku, ali Snou kaže da predsednik ipak još nije doneo konačnu odluku.

«Predsednik nije obelodanio novi put napred. To je bio samo još jedan savetodavni telefonski poziv i oni su dugo razgovarali o najvažnijoj stvari, a to je pobeda.»

Snou kaže da obojica definišu pobedu na isti način – kao uspostavljanje iračke vlade koja može da opstane, upravlja i odbrani se. Portparol Bele kuće je takođe rekao da je predsednik blizu odluke o paketu vojnih, političkih i ekonomskih promena u Iraku. Očekuje se da će novi put napred biti obelodanjen u govoru naciji tokom naredne dve nedelje.

XS
SM
MD
LG