Linkovi

Ptičiji grip - globalna pretnja


Ptičiji grip - globalna pretnja
Ptičiji grip - globalna pretnja
<!-- IMAGE -->

Tri člana jedne veće porodice umrla su u Egiptu posle infekcije virusom ptičjeg gripa H5-N1. U Egiptu je od februara 2006. prijavljeno 18 slučajeva ptičjeg gripa, od kojih se 10 završilo smrću. Širom sveta, ukupan broj slučajeva od 2003. godine je 261, uz 157 smrtnih.

Portparol Svetske zdravstvene organizacije Džon Reinford izjavio je da su nedavni smrtni slučajevi u Egiptu izazvani kontaktom sa bolesnom živinom, u ovom slučaju patkama. Međutim, ako bi virus mutirao u oblik koji se lako prenosi među ljudima, rezultat bi mogla da bude globalna epidemija i milioni ljudi bi bili u opasnosti. Ptičji grip je pogodio više od 50 zemalja i milioni komada živine su uginuli ili su uništeni da bi se sprečilo širenje virusa.

<!-- IMAGE -->

Sjedinjene Države su izdvojile više od 434 miliona dolara za međunarodnu kontrolu širenja ptičjeg gripa i pripreme za moguću pandemiju među ljudima. Sjedinjene Države rade na istraživanju i razvoju vakcine i antiviralnih lekova. Sjedinjene Države takođe rade sa Ujedinjenim nacijama i ostalima na poboljšanju praćenja mogućih pojava ptičjeg gripa.

Predsednik Džordž Bušje 2005. objavio stvaranje programa međunarodnog partnerstva «za otkrivanje i brzo reagovanje na svaku pojavu te bolesti».

«Pandemija ptičjeg gripa bi mogla da ima globalne posledice. Nijedna zemlja ne može da dozvoli ignorisanje te opasnosti i sve zemlje imaju odgovornost da otkriju i zaustave njeno širenje», rekao je američki predsednik.

Specijalni predstavnik američkog Državnog sekretarijata za ptičji grip i pandemičnu groznicu, ambasador Džon Leng, istakao je da «priprema i izgradnja dugoročnih kapaciteta zahtevaju saradnju na međunarodnom, regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou».

XS
SM
MD
LG