Linkovi

"Starbaks" počeo da izbacuje hranu koja sadrži transmasti


Američki lanac kafeterija "Starbaks" uklonio je svu hranu koja sadrži takozvane transmasti iz svojih prodavnica u 10 najvećih američkih gradova. Počev od danas, u tim objektima, "Starbaks" je prestao da prodaje bilo koju hranu, od testa do sendviča, koja sadrži transmasti. Portparol kompanije izjavio je da Starbaks planira da povuče transmasti iz svih svojih prodavnica u Americi i Kanadi do kraja godine.

Transmasti, obeležene na etiketama kao delimično hidrogenizovana ulja, mogu se pronaći u proizvedenoj hrani kao što su kolači, snekovi i prženi proizvodi. Smatra se da transmasti uzrokuju srčana oboljenja i druge zdravstvene probleme, a nekoliko drugih američkih restorana već je uvelo takvu zabranu. Jedna nova studija potvrduje da transmasti mogu znatno da povećaju rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja.

Transmasti, često korišćene za prženje brze hrane, optužuju se za povećanje gojaznosti, srčana oboljenja i dijabetes. Međutim, istraživanja na ljudima je teško kontrolisati.

"Oni ljudi koji jedu transmasti takodje vole da jedu snekove, brzu hranu i ostale stvari sa mnogo šećera i masti", kaže patolog Kajli Kavano, sa Univerziteta Vejk Forset u Severnoj Karolini.

Kako bi ispitala samo efekte transmasti, ona je hranila majmune kontrolisanom dijetom tokom šest godina, što je ekvivalent 20 ljudskih godina. I dok su svi majmuni dobijali istu količinu kalorija svakoga dana, polovini od njih davana je hrana koja sadrži prirodna ulja, dok je druga polovina dobijala transmasti.

"To bi bilo kao da mlada, zdrava osobi od 25 do 30 godina, jednom dnevno jede obrok brze hrane, veliki obrok brze hrane, a zatim i nekoliko kolača", objašnjava Kajli Kavano.

Naučnici su ustanovili ogromne razlike u grupi sa transmastima. Jedući istu količinu kalorija, oni su dostigli više od tri puta veću težinu od onih u grupi sa prirodnim mastima. CAT sken je otkrio da je veći deo te dodatne masnoće koja je ušla pravo u njihove stomake, glavni faktor rizika za dijabetes. Oni na transmasnoj dijeti takođe su imali povećane nivoe šećera u krvi.

"Tako da će taj mladji čovek od 25-30 godina, do svojih pedesetih biti značajno veći u predelu struka i značajno pod većim rizikom za dobijanje srčanih oboljenja i dijabetesa", ističe Kavano.

Naučnici još nisu sigurni zašto su transmasti toliko drugačije od prirodnih masti. Ali Kajli Kavano kaže da je izbegavanje transmasti jedan od pametnih načina da se postigne zdraviji stil živoa.

XS
SM
MD
LG