Linkovi

Kit Roderik: Zapad ne čini dovoljno po pitanju zaštite hrišćanskog nasleđa na Kosovu


"Uprkos prisustvu UNMIK-a na Kosovu se nastavljaju ilegalne građevinske aktivnosti", kaže za "Glas Amerike", generalni sekretar nevladine Koalicije za zaštitu verskih i ljudskih prava, Kit Roderik.

Kit Roderik: Pitanje religije na Kosovu je aktuelno, posebno posle martovskog nasilja 2004, pošto su neredi bili usredsređeni mahom na verske institucije i simbole, odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu. Uprkos prisustvu UNMIK-a i zaštitnim zonama oko verskih objekata, nastavljaju se ilegalne aktivnosti protiv hrišćanskih crkava, kao što je najavljena izgradnja jedne fabirke u blizini manastira Visoki Dečani. Mi to smatramo vrlo ozbiljnim prekršajem, jer bi takvo delovanje značilo narušavnje vladavine zakana i autoriteta lokalnih vlasti. Sloboda religije i veroispovesti su pitanja kojim međunarodna zajednica mora direktno da se pozabavi, prvenstevno zbog očuvanja hriščanske baštine, odnosno srpske i drugih manjina. Ako se to ne reši, mislim da da će parohijalne i lokalne tenzije dostići regionalne razmere uz neizvesne posledice.

Glas Amerike: Šta se čini na zapadu, posebno u SAD, na zaštiti hrišćanskog nasledja na Kosovu?

Kit Roderik: Prvo, verovatno se ne čini dovoljno. Drugo, postoje institucije u sastvu američke adminsitracije, kao što su Agencija za zaštitu verske slobode, koja proučava izveštaje sa Kosova o verskoj diskriminaciji i proganjanju, zatim Američka komisija za međunarodnu versku slobodu, koja izdaje godišnje izveštaje o stanju verskih sloboda u zemljama širom sveta. To su dva važna organa, povezana sa američkom administracijom, koja nastoje da izvrše pritisak na vlasti na Kosovu da poštuju versku slobodu Srba i drugih i štite hrišćanske tradicije.

XS
SM
MD
LG