Linkovi

Iračke vlasti istražuju kako je tajno snimljeno pogubljenje Sadama Huseina


Jedan od najbližih saradnika iračkog premijera Nurija al-Malikija izjavio je da vlada u Bagdadu sprovodi istragu o tome kako je tajno snimljen i distribuiran video snimak egzekucije bivšeg diktatora, Sadama Husiena.

Kontroverzni video snimak, na kome jedan od dželata, u trenutku dok vješaju Sadama, kliče radikalnom šiitskom svešteniku, Mokdadi al-Sadru, obišao je svijet zahvaljujući internetu i mobilnoj telefoniji.

Kritičari su odmah prokomentarisali da je pogubljenje akt sektaškog nasilja nad svrgnutim sunitskim liderom. Mnogi suniti su ogorčeni zbog termina u kojem je Sadam pogubljen - prvog dana muslimanskog praznika, Kurban Bajrama. Sunitski sveštenici u Iraku kritikovali su pogubljenje i kao čin koji su naredili "okupatori".

Širom arapskog svijeta, povodom izvršenja smrtne kazne nad Sadamom Huseinom, organizovani su protesti, a demonstrantima u jordanskoj prijestonici, Amanu, juče se pridružila i Sadamova najstarija kći.

U međuvremenu, američka vojska je objavila da je jutros u jednoj raciji u Bagdadu ubila troje terorista, među kojima je bio i jedan Al kaidin trgovac oružjem.

Takođe u prijestonici, u eksploziji bombe poginule su tri, a ranjeno 7 osoba.

Američka komanda objavila je da je jedan irački vojnik smrtno ranjen u okršaju sa jednim marincem, na kontrolnom punktu u blizini vladine zgrade u Faludži. Vojska sprovodi istragu, a marinac je trenutno prekomandovan na administrativne poslove.

U odvojenom saopštenju američka komanda je objavila da su iračke vladine snage u racijama u Ramadi i Faludži uhapsile više od 60 osoba.

XS
SM
MD
LG