Linkovi

Reporteri bez granica: U svetu tokom protekle godine poginuo 81 novinar


Organizacija «Reporteri bez granica» je saopštila da je u svetu tokom protekle godine poginuo 81 novinar, što je više nego bilo koje godine protekle decenije.

Vensan Brosel, iz organizacije «Reporteri bez granica», saopštio je da je tokom protekle godine poginuo 81 reporter, što je više nego bilokoje godine od 1994.

«Prema tome, to znači da je mnogo novinara sada u realnoj opasnosti, naročito u Iraku, naročito u Meksiku, naročito na Filipinima, odakle izveštavaju o svakodnevnom životu ljudi», rekao je Brosel.

Irak je već četvrtu godinu na vrhu spiska, sa 64 novinara i njihovih saradnika ubijenih u 2006. Brosel je saopštio da je druga najopasnija zemlja za novinare Meksiko, gde je 9 novinara poginulo izveštavajući o krijumčarenju droge i socijalnim nemirima. U međuvremenu, na treće mesto su dospeli Filipini, sa 6 poginulih novinara. Brosel je istakao da je događaj koji ove godine nije privukao zasluženu pažnju bilo ubistvo ruske novinarke Ane Politikovske, koja je bila glasna kritičarka predsednika Vladimira Putina. Brosel je dodao da je međunarodna zajednica bila spora u kritikovanju Putina, koga je optužio da ne radi dovoljno da bi se ubice kaznile.

«Hoću da kažem da je ona bila ubijena zbog toga što su ubice verovale da će imati velike šanse da prođu nekažnjeno. I zbog toga što je od dolaska gospodina Putina na vlast u Rusiji ubijen 21 novinar i niko nije mario da izvede ubice pred sud», rekao je Vensan Brosel.

Još jedno područje koje je pokriveno ovogodišnjim izveštajem «Reporetra bez granica» je relativno novo pitanje cenzure interneta. Brosel kaže da njegova organizacija nadgleda 30 slučajeva hapšenja autora web sajtova tokom 2006, što je - kako je rekao – mnogo više nego ranije. Među zemljama koje najviše kontrolišu internet su Kina, Sirija, Iran i Kuba. Što se tiče predstojeće godine, on je rekao da se nada da će nedavna smrt turkmenistanskog predsednika i povlačenje islamističke milicije iz prestonice Somalije, dovesti do poboljšanja medijske situacije u te dve zemlje.

XS
SM
MD
LG