Linkovi

Oli Ren: Nastavkom pregovora Srbija će ubrzati put ka Evropskoj uniji


Evropski komesar za pridruživanje Oli Ren izrazio je uverenje da će Srbija, posle nastavka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, ubrzati svoj napredak ka Evropskoj uniji. U intrevjuu za novogodišnje izdanje novosadskog "Dnevnika", on je rekao da je siguran da će po ispunjenju uslova za nastavak pregovora, a "zahvaljujući svom institucionalnom kapacitetu, Srbija nadoknaditi većinu izgubjenog vremena".

"No, sada je to u rukama vođa i birača Srbije i nadam se da će se na predstojećim izborima građani jasno opredeliti za evropsku budućnost i ostaviti nacionalističku prošlost za sobom", rekao je Oli Ren.

On je naveo da pridruživanje Srbije zahteva da se kriterijumi koje povlači članstvo u potpunosti ispune, dodajući da se "svaka država pridružuje EU na osnovu svojih zasluga".

"Brzina napretka zavisi od sposobnosti Srbije da ispuni uslove i sprovede reforme. Sa svoje strane, EU ne postavlja rokove u tom procesu, jer je kvalitet važniji od brzine, a sadržaj je bitniji od vremenskog roka", rekao je Ren.

On je ocenio da će stupanje na snagu sporazuma o readmisiji doneti konkretna poboljšanja za sve građane Srbije, jer će "procedura za dobijanje viza biti pojednostavljena". U nekoj kasnijoj fazi može da nastupi i bezvizni režim, ali je veoma značajno već to što su premijeri i predsednici EU priznali važnost ovog pitanja na nedavno održanom Evropskom savetu", naveo je evropski komesar.

Prema njegovim rečima, olakšavanje dobijanja viza značiće i da su u samoj Srbiji postignuti konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalne migracije, ali će i Srbija morati da pojača graničnu kontrolu i poveća sigurnost putnih dokumenata.

XS
SM
MD
LG