Linkovi

Bivši predsednik Iraka Sadam Husein sahranjen u svom rodnom selu Udža u blizini Tikrita


Bivši diktator Sadam Husein, koji je juče obešen, sahranjen je jutros pre svanuća u svom rodnom selu u blizini Tikrita. U međuvremenu, prikazan je novi video snimak poslednjih Sadamovih trenutaka pre vešanja, na kojem je i prkosna razmena reči sa dželatima.

Bio je to antikulminacijski završetak zloglasnog diktatora koji je posejao premnogo semena straha iobožavanja tokom decenija svoje vladavine u Iraku. Šeik Ali Neda, vođa Sadamovog bratstva Albu-Nasir, zajedno sa guvernerom i zamenikom guvernera pokrajine Salahudin, doputovali su juče u Bagdad da preuzmu njegovo telo. Potom su se vratili u njegovo rodno selo Udža, u blizini Tikrita, gde su njegovi posmrtni ostaci omotani iračkom zastavom spušteni u jednostavnu kapelu. Na obližnjoj stolici, stajala je velika uramljena Sadamova fotografija. Sahrana je obavljena pre svanuća, u skladu sa muslimanskim običajem sahranjivanja u roku od 24 sata. Tokom dana, hiljade ožalošćenih su došle da odaju pokojniku počast. U Tikritu je proglašen četvorodenvni policijski čas, tokom kojeg niko ne sme da uđe u grad ili izađe iz njega, što međutim nije sprečilo Sadamove pristalice da izađu na ulice i mašući zastavama i pucajući u vazduh traže osvetu.

Jasin Medžid al-Hašimi, savetnik za medije iračkog premijera Nurija al-Malikija, izjavio je danas za iračku televiziju da je vlada odlučila da preda Sadamovo telo njegovom plemenu iz humanitarnih razloga, ali i da bi sprečila glasine da je on i dalje živ.

Al-Hašimi je takođe rekao da je telo bivšeg vladara propisno oprano i opojano prema muslimanskom običaju, mada – kako je dodao – Sadam tokom 35-ogodišnje vladavine nikada nije pokazao ikakvo poštovanje prema muslimanskoj tradiciji ili svetilištima i ubijajući ljude nije pokazivao poštovanje koje mu je sada ukazano. U međuvremenu, kanali iračke televizije i neki arapski web sajtovi, prikazuju završne trenutke vešanja snimljene po svemu sudeći kamerom na telefonu.

U svojim poslednjim trenucima na vešalima, Sadam je razmenio ljutite i sarkastične reči sa svojim očigledno šiitskim dželatima. Čuje se da dželati počinju da izgovaraju molitvu bogu i proroku Muhamedu, a potom jedna osoba ponavlja ime Muktada, šiitskog sveštenika Muktade al-Sadra.

Sadam, sa omčom oko vrata, počinje da izgovara «Šahadu», molitvu u kojoj se pored ostalog kaže da «nema boga do Alaha, čiji je glasnik prorok Muhamed». Prilikom ponavljanja ovog stiha, pod vešala je otvoren i nekadašnji silnik odlazi u svoju smrt.

XS
SM
MD
LG