Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš hvalio bivšeg predsednika Forda


Posmrtni ostaci bivšeg američkog predsednika, Džeralda Forda, do utorka biće izloženi u zgradi američkog Kongresa na Kapitol Hilu. U utorak, koji je predsednik Buš proglasio danom nacionalne žalosti, u vašingtonskoj Nacionalnoj Katedrali biće održana komemorativna služba. Novinar Glasa Amerike, Skot Strens, prenosi ocene predsednika Buša, koji je rekao da je 38. američki predsednik pomogao da se zaleče rane nacije traumatizovane ratom u Vijetnamu i političkim skandalom u Americi.

Predsednik Buš kaže da je Džerald Ford uvek duboko verovao da bi se trebalo odazvati pozivu otadžbine i da se našao Amerikancima kad im je bio najpotrebniji. On je preuzeo predsednički položaj 1974. godine, pošto je predsednik Ričard Nikson podneo ostavku pod pretnjom da će biti opozvan, zbog uloge koji je imao u političkom skandalu Votergejt:

”Dobili smo čvrstu ruku i staloženog lidera u predsedniku Fordu, tokom perioda velikih podela i meteža. On je povratio poverenje Amerikanaca u institucije sistema i pomgao je naciji da zaleči rane“, kazao je predsednik Buš.

Predsednik Ford je pomilovao Ričarda Niksona za sva krivična dela počinjena tokom afere Votergejt. Mnogi istoričari danas veruju da je zbog te odluke izgubio na izborima 1976. godine od Džimija Kartera. Predsednik Buš je rekao da se predsednik Ford istakao kao čovek od integriteta, kojem su interesi zemlje bili važniji od sopstvenih interesa. Ford je činio ono u šta je verovao, čak i kad to nije bilo popularno. U nedeljnom radio govoru, predsednik Buš je istakao da su Amerikanci tek nakon niza godina u potpunosti naučili da cene viziju predsednika Forda.

”U svakoj fazi svog života, Ford je odisao poštenjem, patriotizmom i hrabrošću, kojima će se Amerikanci uvek diviti. I dok se privodi kraju 2006. mi se opraštamo od jednog od najboljih državnika koje je Amerika ikada imala. Zahvalni smo zbog izuzetnog života čoveka koji je mario za druge i dotakao živote tako velikog broja ljudi. Zahvalni smo zbog mudrog predsednika koji je pomogao da se zaleče rane naše nacije.“


Državna sahrana predsednika Forda biće održana u rotundi zgrade Kapitola. Hiljade ljudi će, prema očekivanjima, proći u mimohodu pored kovčega obavijenog zastavom pre no što on u utorak bude prebačen u Nacionalnu katedralu gde će biti održana komemorativna služba. Predsednik Buš je proglasio utorak nacionalnim danom žalosti i na memorijalnoj službi će mu se pridružiti trojica bivših predsednika. Njegov otac - Džordž Herbert Voker Buš, predsednik Džimi Karter i predsednik Bil Klinton. Džerald Ford će biti sahranjen u sredu u kompleksu njegove predsedničke biblioteke u Grend Repidsu, u državi Mičigen.

XS
SM
MD
LG