Linkovi

Šturanović: 2006. jedna od najznačajnijih godina u istoriji Crne Gore


Crnogorski premijer Željko Šturanović rekao je danas da će 2006. ostati zabilježena kao jedna od najznačajnijih godina u istoriji Crne Gore, zbog obnavljanja državne nezavisnosti, dok će naredna predstavljati godinu velikih šansi i izazova.

Šturanović je na tradicionalnom, novogodišnjem koktelu za predstavnike političkog i javnog života Republike rekao kako vjeruje da će 2007. biti obilježena kao godina nastavka puta Crne Gore ka evropskim i evro-atlanskim integracijama.

„Namjerno kažem nastavka put, jer smo neke prve, veoma zahtjevne, etape na tom putu savladali ove godine“, naveo je crnogorski premijer.

Šturanović je podsjetio da je Crna Gora početkom decembra ispregovarala sva važna pitanja koja se tiču Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom i rekao kako očekuje da će taj sporazum biti parafiran u februaru 2007., a zatim za koji mjesec i potpisan.

Premijer je istakao da će 2007. biti i godina ispunjavanja obaveza koje su proistekle iz učlanjenja Crne Gore u NATO program Partnerstvo za mir.

On je najavio da će se Crna Gora tokom januara učlaniti u Međunarodni monetarni fond i Svjetski banku, a potom i u Svjetsku trgovinsku organizaciju čime će se realizovati još jedan od strateških vladinih ciljeva.

Šturanović je naglasio da će Crna Gora i u narednoj godini nastaviti sa regionalnom saradnjom, te da će godina koja dolazi biti obilježena i nastavkom reformi koje je sprovodila prethodna vlada.

XS
SM
MD
LG