Linkovi

Najveće rezerve nafte i prirodnog gasa u regionu Kaspijskog jezera


Uprkos sve većoj potražnji i rekordno visokim cenama, još nije izvesno kojim će putem energenti iz pomenute oblasti u Centralnoj Aziji stići do potrošača.

Ulog je veliki. Kazakhstan, kontinentalna bivša sovjetska republika, ima veće rezerve nafte i gasa nego Aljaska ili Severno more.Međutim, transport energenata iz Kazahstana nije jednostavan. Džulija Nenej, analitičar iz Vašingtona, podsjeća da se Turska, izgradnjom naftovoda Baku -Tbilisi-Čejhan pridružila Rusiji kao izvozni hab. Nenej kaže da je «u izgradnji instalacije u Turskoj veliku pomoć pružio Vašington i da se, u svakom slučaju, ne sme potceniti značaj Turske».

Turska već preko svoje mediteranske luke u Čejhanu izvozi naftu, a u Ankari se nadaju da će Turska uskoro biti i ključni posrednik u transportu gasa ka zapadnoj Evropi. Luka u Turskoj ima prednost jer joj je pristup jednostavniji, ali ruski crnomorski čvor i dalje ima ključnu ulogu. Uz očekivanje da će se izvoz kazahstanske nafte u narednoij deceniji utrostručiti, Rusija želi da se većina isporuka i dalje obavlja preko Novorosiska. Mašhal Goldman sa univerziteta Harvard, brine da Rusija, u stvari, stavlja omču oko evropskog vrata, kada je u pitanju snadbijevanje energentima.

"Nafta donosi novac, a naftovod politicki uticaj», kaže Goldmen.

On dodaje da nafta i Rusiju čine moćnijom nego što je ikada bila. Rumunski predsednik Trajan Basesku - koji želi da krak naftovoda ka Evropi prođe i kroz njegovu zemlju, kaže da je Gazprom, ruski energetski gigant, snažan koliko i Crvena armija pre 60 godina.

"Taj monopol se mora zameniti slobodnom konkurencijom u snadbevanju Evrope energijom», kaže Basesku.

Službeni Vašington godinama insistira na konkurenciji i sprečavanju monopola. Međutim – tu je i druga strana. Analitičar Džulija Nenej kaže da sa Azijom, kao najbrže rastućim tržištem, Kazahstan ima šansu da izvozi i na istok.

"Sada je najjeftinija opcija za Kazahstan, da naftu izvozi preko Kine."

Pored toga - novoizgrađenim naftovodom se već transportuje deo nafte na kineski zapad, a planirana je izgradnja još nekoliko cevovoda prema unutrašnjosti najmnogoljudnije države.

XS
SM
MD
LG