Linkovi

U 2006. Severna Koreja se domogla nuklernog arsenala


Uprkos nastojanjima da se krajem ove godine postigne diplomatski prodor i spreči pristupanje Severne Koreje klubu zemalja sa nuklearnim oružjem, ta nastojanja ne samo da nisu uspela, već su i unazadjena. Iako suočen sa medjunarodnim sankcijama, Pjongjang je saopštio da će zadržati svoje nuklearno oružje sve dok se njegovi zahtevi ne ispune. Dopisnik GA iz Seula, Kurt Ejšin, osvrnuo se na ovogodišnji razvoj dogadjaja i - kako su neki bezbednosni eksperti ukazali -- na sve opasniju situaciju u svetu.

Ova godina se završava skoro isto kao i što je počela: SAD i njihovi partneri zahtevaju od Pjongjanga da odbaci nastojanja na izgradnji nuklearnog oružja, dok Pjongjang to odbija.

Uprkos ovomesečnim intenzivnim diplomatskim nastojanjima u Pekingu, šest zemalja učesnica na pregovorima o severnokorejskom nuklearnom oružju, nisu postignuti konkretni rezultati da se Severna Koreja pridobije i ukine svoj nuklearni program. Glavni šef američke delegacije na pregovorima, pomočnik državnog sekretara Kristofer Hil rekao je da će pregovori biti prekinuti i da bi mogli da budu nastavljeni za nekoliko nedelja.

“ Naravno da smo razočarani našim neuspehom. Medjutim, kao što sam rekao, da vidimo šta možemo da učinimo.”

Tokom protekle tri godine, SAD, Rusija, Kina, Japan i Južna Koreja obećali su osiromašenoj Severnoj Koreji ekonomske i političke beneficije, ukoliko ona ukine svoje nuklearne programe. Uprkos načelnom obećanju septembra 2005 gdoine da će početi da zatvara svoja nuklearna postrojenja, Pjongjang je tokom cele ove godine insistirao da neće održati obećanje sve dok mu SAD ne ukinu ekonomske sankcije. Vašington tvrdi da su sankcije potrebne da bi se sprečilo da Severna Koreja obustavi pranje i falsifikovanje novca. Pjongjong je ostao uz svoje obećanje tokom ovomesečnih pregovora šest zemlja i izbegao bilo kakve razgovore o razoružanju.

Severna Koreja je počela pregovore deklaracijom da je ona nuklearna sila i objavom ambiciozne liste zahteva--što prestavlja znak, kako kažu regionalni eksperti, da su severnokorejski rukovodioci ohrabreni posle 9-tog oktobra.

Tog dana je Pjongjang ponosno objavio da je izvršio podzemnu nuklearnu probu. Viši analitičar u Korejskom institutu za vojna pitanja u Seulu, Kim Taevu, kazao je da je jedna nuklearna eksplozija promenila celokupnu bezbednosnu jednačinu na severu Azije.

On je naveo da su posle nuklearne probe opravdana razmatranja drugih azijskih zemalja, kao što je Japan, da izgrade svoj nuklearni aresenal. Istovremeno, nastojanja da se ograniči širenje nuklearnog oružja širom sveta značajno su oslabljena. Dodao je da je krhka diplomatska i vojna ravnoteža izmedju Severne i Južne Koreje poremećena. Nakon nuklearne probe, Savet bezbednosti UN je brzo reagovao i jednoglasno usvojio ekonomske sankcije Severnoj Koreji. Čak je i Kina, dugogodišnji saveznik Pjongjonga, glasala za sankcije.

Politička uznemirenost u Južnoj Koreji--koja je tehnički još uvek u ratu sa Severnom Korejom još od 1950-tih--momentalno se odrazila.

Zakonodavci u Južnoj Koreji su oštro kritikovali vladu predsednika Ro Mu-hjuna u vezi sa njegovom politikom angažovanja Severne Koreje.

Većina severnokorejskih stručnjaka i drugde u svetu smatraju da je bolje ostati angažovan na pregovorima umesto rizika od tenizje i konflikta na Korejskom poluostrvu. Debata se vodi izmedju onih koji kažu da Južna Koreja mora da zahteva veći reciprocitet od Severne Koreje, i onih koji kažu da će se, dugoročnije gledano, isplatiti nekritično strpljenje Seula.

Neki regionalni bezbednosni eksperti smatraju da nema mnogo toga što bi moglo da privoli Severnu Koreju da se odrekne svojih nuklearnih programa. Čak i oštrije sankcije, kojima bi mogli da se obustave neki od programa medjunarodne pomoći Pjongjangu, koji su decenijima koriščeni za prehranu stanvništva te zemlje, možda više neće imati takav uticaj.

Ukoliko pregovori ne pokažu rezultate i Severna Koreja produbi svoju predanost izgradnji nuklearnog oružja, SAD i druge zemlje su upozorili da će Severna Koreja postati jos izolovanija od ostatka sveta. Kao rezultat toga, već ionako velike ekonomske teškoće mogle bi da samo postanu još intenzivnije.

XS
SM
MD
LG