Linkovi

Ranić: Sporazum Srbije sa Gazpromom od obostrane koristi


Pre nekoliko dana potpisan je u Moskvi, Memorandum o rauzmevanju Srbije i ruske naftne industrije Gazprom, kojim se predvidja izgradnja gasovoda kroz Srbiju u dužini od 400 kilometara, kojim bi se povezao dovod gasa iz Rusije, preko Turske, u Srbiju i dalje prema zapadnoj Evropi. Konsultatant i stručnjakom za energetska pitanja u firmi Deloitte & Touche, Rebeka Ranić (Rebecca Ranich), u ragovoru sa Brankom Mikašinovićem, kaže da bi to mogao da bude vrlo značajan projekata za Srbiju.

RANIĆ: To će biti izvanaredna investicija za Srbiju, pošto bi tako postala tranzitna zemlja za distribuciju gasa u Evropi. To bi takodje bio unosan aranžman za “Gazprom”, jer ona dobija dodatni gasovod iz Rusije do jugoistočne, pa i dalje - zapadne Evrope. Studija o izvodljivosti, kojom će se definisati ekonomski i finansijski aspetki tog sporazuma, biće gotova u julu iduće godine.

GLAS AMERIKE: Šta bi taj gasovod mogao da znači za dalje privredne odnose Srbije i Rusije?

RANIĆ: Reč je o zajedničkoj investiciji, koja će ekonomski pribliziti dve zemlje i učiniti ih partnerima u industriji gasa. Srbiju će, uz to, moći da računa na tranzitnu taksu, koja bi mogla da se naplati na razne načine - izmešu ostalog, Srbija bi mogla da preuzme odredjenu količinu gasa na ime takse. Obe zemlje će svakako imati finansijske koristi, a posebno Rusija koja na taj način dobija dodatni južni koridor za izvoz prirodnog gasa.

GLAS AMERIKE: Šta bi izgradnja gasovoda mogla da znači za integraciju Srbije u evropsku gasovodnu mrežu?

RANIĆ: Mislim da je to ključni aspekt tog projekta. Preko ovog velikog i važnog gasovoda povezali bi se Srbija i Balkan sa ostatkom Evrope. Dostava od oko 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje je dovoljno velika da bi se ostvario značajan ekonomski uticaj na Srbiju, njene susedne zemlje, uključujući i Italiju. Taj projekat bi, dakle, pored jačanja ekonomskih veza sa Rusijom, na praktičan način označio početak značajne evropske ekonomske integracije Srbije.

XS
SM
MD
LG