Linkovi

Pregled dešavanja u svetu pop muzike u 2006. godini


U 2006. godini bilo je mnoštvo udarnih vesti: rok legende su padale sa drveća, dok su neki jednostavno pravili najbolju muziku u karijeri. Pop ikone su imale problema sa zakonom, dok su fanovi u velikom broju izbegavali koncerte – bili su suviše zauzeti skidanjem muzike sa interneta.

Nagrada Gremi dodeljena za najbolji album u 2006 nagovestila je neka od iznenađenja koja su usledila: grupa Grin Dej (Green Day), ranije poznata po svom adolescentnom pristupu pank roku, dobila je dva priznanja za ambiciozni koncept svog albuma American Idiot i singl "Boulevard Of Broken Dreams."

Ako zaboravimo na svečanosti i nagrade, živa muzika je u 2006. bila suočena sa mnogo neprijatnosti: poseta na koncertima u SAD nastavila je da pada, a cene karata da rastu i dok su neki manje poznati izvođači nastupali u malim dvoranama, samo popularni bendovi poput Roling Stounsa mogli su da se opuste, uživaju i broje zarađeni novac.

Veterani roka postavili su svetski rekord u 2006, zaradivši na svojoj poslednjoj turneji oko 437 miliona dolara. Stounsi su doduše imali jednu nepredviđženu pauzu, kada je gitarista Kit Ričards morao na operaciju mozga posle pada sa drveta dok je letovao na Fidžiju.

I ostali veterani su dobro prošli: The Who su izdali prvi studijski album od 1982; The New York Dolls su se vratili u studio prvi put posle 1974, a 65-godišnji Bob Dilan dobio je sjajne kritike za svoj poslednji album Modern Times, koji je niko drugi do čuveni Roling Stoun magazin proglasio albumom godine.

Ljubitelji hip-hopa takođe su bili svedoci dva velika kam-beka: Šon "Didi" Kombs objavio je Press Play, svoj prvi solo album u poslednjih sedam godina, dok je reper i producent Džej-Zi okončao trogodišnju pauzu sa Kingdom Come. On i njegova devojka Bijonse Nouls nastavili su da izbegavaju glasine o braku, koji je često bio tema u štampi. Sasvim drugačiju pažnju medija privlačila je nesrećna Britni Spirs. Nekadašnja kraljica popa nastavila je da propada. Po podnošenju zahteva za razvod braka sa Kevinom Federlajnom, paparaci su je slikali kako banči sa najčuvenijom naslednicom na svetu Paris Hilton i Lindzi Lohan, glumicom koja je podložna nevoljama. Britni godinu završava pod pažljivim nadzorom socijalne službe države Kalifornija, zbog sumnje da zanemaruje svoja dva maloletna sina.

A američki ljubitelji muzike nastavili su da zanemaruju svoj nekada omiljeni medijum. Prodaja kompakt diskova pala je peti put u poslednjih šest godina, dok je skidanje digitalne muzike sa interneta nastavilo vrtoglavi rast.

Međutim, pre nego što se vratimo našim iPodima i mp3 plejerima, izdvojimo trenutak da se prisetimo onih koji su nas napustili tokom 2006. Ahmet Ertegan – koji je napravio revoluciju u američkoj muzici kao jedan od suosnivača Atlantic Records-a 1947. – umro je 14. decembra, pošto je prethodno pao u komu, u oktobru, dok je prisustvovao koncertu svojih bivših klijenata, Roling Stounsa.

Ove godine su nas napustili i velikan soula Vilson Piket; osnivač Pink Flojda Sid Beret; R&B klavijaturista Bili Preston, poznat po svom radu sa Bitlsima; R&B zvezda iz 1950-ih Rut Braun; gospel pevač, koji je postao zvezda soula Lu Rouls; i Artur Li, frontmen benda Lav. On je bio jedna od retkih afro-američkih rok zvezda 1960-ih.

Pregled 2006 završavamo uz instrumenta Bilija Prestona "Outta Space", koji je nagradu Gremi dobio davne 1972. godine.

XS
SM
MD
LG