Linkovi

Poziv Beloj kući i Kongresu da smanje zavisnost Amerike od uvozne nafte


U svom nedavno objavljenom izveštaju neprofitna organizacija «Savet za liderstvo u energetskoj bezbednosti» tvrdi da SAD moraju znatno da poboljšaju svoju energetsku bezbednost time što će preduzeti niz korka kako bi smanjile zavisnost od uvozne nafte. Kopredsedavajući ove organzacije, predsednik korporacije Fedex, Frederik Smit, smatra da bi čak i manji poremećaji u snabdevanju naftom mogli da imaju ozbiljne posledice po američku ekonomiju.

«Pored širenja nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje, nema veće pretnje za našu nacionalnu i ekonomsku bezbednost nego što je zavisnost od uvozne nafte.»

U izveštaju se takodje navodi da je, zbog nestabilnosti u delovima sveta gde se proizvodi nafta, kriza u snabdevanju moguća narednih godina. Savet tvrdi da bi pad u snabdevanju od samo četiri odsto mogao da dovede do porasta cena nafte do čak 120 dolara po barelu, što bi bila gotovo dvostruko veća cena od današnje. Frederik Smit smatra da konkurencija za pristup novim energetskim resursima, naročito od strane novih ekonomija može da predstavlja dodatni pritisak na rezerve i potražnju za naftom.

«Dok se naša energetska zavisnost povećava, nove ekonomije u ekspanziji, poput Indije i Kine, imaju sve veću potražnju za naftom, koja se sve više nalazi u nestabilnim područjima sveta.»

Grupa je predložila usvajanje novih standarda u pogledu ekonomičnosti automobila i manjih kamiona, a takodje je pozvala Kongres da alternativne izvore energije učini dostupnijim, kao i da ukine restrikcije na korišćenje nafte iz podmorskih bušotina. Medju onima koji su podržali preporuke ove grupe je Gregori Džonson, nekadašnji komandant američkih pomorskih snaga u Evropi.

«Sve mornarice sveta neće moći da reše naš najveći problem u pogledu energetske bezbednosti, a to je da u 21. veku smanjimo potražnju za naftom i povećamo korišćenje alternativnih vidova energije,» kaže Džonson.

Savet se nada da će okupljanjem poslovnih lidera i bivših vojnih komandanata uspeti da utiče da se prevazidje, kako je navedeno, dugotrajni zastoj u energetskoj politici. Članovi ove organizacije priznaju da će biti potrebne godine da bi se smanjila zavisnost SAD od uvozne nafte, ali ističu da je u medjuvremenu potrebna sveobuhvatna energetska politika u cilju jačanja američke nacionalne i ekonomske bezbednosti.

XS
SM
MD
LG