Linkovi

Popović: Deo investicionog plana Vlade Srbije biće primenjen i na Kosovu


Deo investicionog plana Vlade Republike Srbije biće primenjen i na Kosovu tako što će iznos od 32,6 miliona evra biti uložen u izgradnju infrastrukture, saobraćajnica, puteva, uz dodatnu novčanu podršku školstvu i zdravstvu. Osim toga 5 miliona evra od pomenute cifre biće usmereno za podsticajni ekonomski razvoj u srpskim sredinama, pojasnio je u ekskluzivnom tazgovoru za Glas Amerike šef ekonomskog tima vlade Republike Srbije za Kosovo, Nenad Popović.

Glas Amerike: Zašto se vlada Srbije odlučila na takav korak u trenutku nerazjašnjenog statusnog pitanje pokrajine i kada u okviru statusno-neutralnih pitanja ogroman problem predstavlja i reforma lokalne vlasti?

Popović: Ta dodela sredstava apsolutno nema veze sa statusom, to su sredstva koja idu za popravljanje životnog standarda gradjana jer nezavisno od statusa naši gradjani na Kosovu pogotovo, oni u srpskim zajednicama koji su najugroženiji, danas moraju da imaju puteve, bolnice i skole. Moraju takodje da privredjuju, jer je danas najveći problem na Kosovu i u albanskoj i u srpskoj zajednici nezaposlenost, ono čemu ekonomski tim vlade Republike Srbije teži jeste da stvori što više radnih mesta u okviru održivog ekonomskog razvoja na Kosovu.

Glas Amerike: Gde će i kojim putem sredstva biti uložena kada Kosovo ima privremene institucije?

Popović: Sredstva će biti podeljena u svih pet okruga, u svih 19 opština i od toga korist moraju da imaju svi gradjani Kosova, što će biti odredjeno proporcionalno broju stanovnika. Što se tiče privremenih institucija ja jos nisam video njihove razvojne planove.

Šef ekonomskog tima podseća da je investicioni plan srpske vlade prezentovan UNMIK-u te da isti potvrdjuje iskrenu nameru Srbije za orjentisanost na ravnomerni regionalni razvoj što je zapisano i u njenom Ustavu, a na opasku da plan mozda ipak neće biti prihvaćen kaže:

Popović: Plan je već krenuo u realizaciju, ukoliko neko ima problema oko dobijanja konkretnih dozvola mi ćemo mu pomoći. Najvažnije je da ostvarimo što bolju saradnju. Usmeravanje sredstava u ekonomski razvoj nikada nemože da bude štetno, to je nešto najpozitivnije što se dešava na Kosovu , mi bi hteli da i medjunarodna zajednica i svi drugi predstavnici ulažu zajedno sa nama. Možemo da utičemo da sva sredstva budu iskorištena vrlo transparentno, da se zna gde je otišao svaki dinar ili evro - jer to ipak daje jedan veliki doprinos budućem razvoju ekonomskih odnosa - sa druge strane kod svih gradjana ipak daje jednu široku mogućnost da učestvuju sami u ovom procesu. Svi ovi projekti došli su na predlog lokalnih zajednica koje su na terenu i koje znaju šta im je najpotrebnije.

Na kraju razgovora Popović je zamoljen da prokomentariše vidnu diskriminisanost Srba u pogledu zaposlenja, u svetlu činjenice da su kroz preoces privatizacije sve firme kupljene od strane Albanaca!

Popović: Pitanje privatizacije pokretali smo više puta i dalje smatramo da je proces privatizacije i dalje nelegalan te smo tražili moratorijum na dalju privatizaciju do rešenja konačnog statusa Kosova. U tom kontekstu mi ćemo da pokrenemo i sudske sporove što su neka preduzeća već učinila u cilju zaštite svoje imovine i svojih interesa. Moram da naglasim da je metod privatizacije na Kosovu potpuno suprotan onome što je do sada vidjeno u Evropskoj uniji, odnosno u celoj jugoistočnoj Evropi, jer to je jedini primer gde se ne privatizuje kapital već se privatizuje samo imovina, a oni koji su ulagali i kreditirali ta preduzeća su praktično diskriminisani.

XS
SM
MD
LG