Linkovi

Legendarni muzičar Džejms Braun umro od posledica upale pluća


Čovek poznat kao «kum sola», legendarni muzičar Džejms Braun umro je rano jutros u Atlanti od posledica upale pluća. U toku karijere koja je trajala pola veka, 73-godišnji muzičar, koji je inače držao koncerte do svega nekoliko nedelja pred smrt, uticao je na muziku čitave jedne generacije.

Sam je sebe prozvao «najvrednijim čovekom u šoubiznisu»... Uzdigao se iz mladosti ekstremnog siromaštva i sitnog kriminala da bi postao jedna od najvećih i nauticajnijih muzičkih zvezda. Džejms Braun pomogao je da «fank» udje u «mejnstrim» pop muziku i inspirisao novu generaciju crnačkih muzičara koji su začeli «rep» kao žanr. Burnih 60-ih godina, Braunov hit «Say it loud, I’m black and I’m proud” postao je himna borbe za gradjanska prava. Na top-liste stiglo je više od stotinu njegovih pesama. Snimio je preko 50 albuma i osvojio Gremija za životno delo.

Njegov mega-hita iz 1985 «Living in America» iz filma «Roki IV» doneo mu je čitavu novu generaciju obožavalaca. Njegovi plesni pokreti inspirisali su Mika Džegera i Majkla Džeksona, ali je njegov privatni život bio pun problema. 80-ih i 90-ih je nekoliko puta hapšen zbog posedovanja droge i oružja, pa je čak proveo više od 2 godine u zatvoru. Medjutim, pamtićemo ga po njegovoj muzici ... po promuklom glasu ... revolucionarnim ritmovima i karakterističnom scenskom nastupu – pravoj eksploziji energije.

XS
SM
MD
LG