Linkovi

Vaš stari mobilni telefon mogao bi da sadrži dosta podataka o vama


Vaš stari mobilni telefon mogao bi da sadrži dosta podataka o vama naročito ako ste preko njega slali poruke. Eksperti kažu da je svaki šesti mobilni telefon u prodaji takozvani “pametni” telefon preko kojeg može da se ulazi na internet i šalje elektronska pošta. Medjutim, takvi telefoni bi mogili da otkriju i podatke o bivšem vlasniku do kojih novi vlasnik ne bi trebalo da dodje.

Brojevi bankovnih računa, tajni poslovni pregovori i poruke oženjenog muškarca njegovoj ljubavnici.

To su samo tri primera onog što je bezbednosna kompanija “Trust Digital” uspela da izvuče iz korišćenih mobilnih telefona koje je kupila preko interneta. Sve u svemu, ova kompanija je otkrila podatke koji bi popunili 27 hiljada stranica bez proreda - to bi bilo dosta za hrpu papira visoku dva i po metra.

“To veoma zabrinjava. Još jedna stvar o kojoj morate da brinete”

Prosečni Amerikanac kupuje novi mobilni telefon svakih 18 meseci. Mnogi bacaju ili poklanjaju stare telephone, ne shvatajući da su osetljivi podaci i dalje u njihovoj memoriji.

“Sada ubacujem super-tajnu poruku u svoj mobilni telefon. Sada ću da resetujem telefon i da izbrišem poruku i videćemo da li će stručnjaci ipak uspeti da je izvuku.”

Za samo nekoliko minuta, glavni tehnolški stručnjak kompanije “Trust Digital” skinuo je memoriju sa mog telefona, a zatim je, koiristeći jeftini softver koji može da se nabavi preko interneta, izvukao i moju tajnu poruku.

Moguće je izbrisati memoriju sa mobilnih telefona, ali na ovom modelu, na primer, morate da pritisnete istovremeno trii dugmeta i da istovremeno pritisnete olovkoim na odredjeno mesto. To je i zamišljeno tako da se memorija ne bi izbrisala slučajno.

“Loši momci uvek traže najslabiju tačku. Ovo možda nije najslabija tačka, ali je dosta blizu,” kaže Nik Maliato.

Dakle, dok se mobilni telefoni pretvaraju u neku vrstu mini kompjutera, oni počinju da predstavljaju i dosta ozbiljan bezbednosni rizik.

XS
SM
MD
LG