Linkovi

Danas vam predstavljamo film «We are Marshall»


Metju Mekonahej tumači glavnu ulogu u vrlo emotivnom filmu, koji se bavi istinitom pričom, kako je američki fudbal pomogao univerzitetskom gradu u Zapadnoj Virdžiniji da se izdigne posle tragedije pre više od tri decenije.

Godina je 1971. Mesto – Hantington u američkoj saveznoj državi Zapadna Virdžinija, gradić u kome se nalazi Univerzitet Maršal. Samo godinu dana ranije, čarter aviont u kome su bili skoro svi članovi školskog fudbalskog tima, komplean stručni štab i mnogi lokalni navijači, srušio se prilikom sletanja i svi putnici i članovi posade su poginuli. Čitav grad bio je u žalosti zbog toga i zvaničnici univerziteta doneli su odluku da bi bilo suviše bolno nastaviti sa fudbalskim programom; međutim, sve se to dogodilo pre nego što su nekolicina igrača, koja nisu bili na tom smrtonosnom letu, odlučila da preuzmu inicijativu:

Iz konferencijske sale u kojoj su zvaničnici raspravljali o prestanku programa, mogle su se videti na hiljade studenata, koji u tišini već protestuju zbog odluke; onda je tišinu zamenila zaglušujuća buka, i navijački poklič koji je odjekivao sa tribina na utakmicama Tandering Herdsa:

"We Are Marshall" govori o tome kako je neobični trener, Džek Lengel, stvorio novi fudblaski tim Maršala i pritom pomogao da gradić oda poštu tragično nastradalima u avionskoj nesreći. Najveći deo filma sniman je upravo u Hantingtonu i kako kaže Metju Mekonahej, koji igra Džeka Lengela, produkcija je imala problema da pridobije podršku lokalnih stanovnika, baš kao i njegov lik pre 35 godina.


Oni praktično kažu 'Došli ste ovde da nas podsećate na nešto čega ne želimo da se sećamo'. Svako od njih ili njihovih roditelja i rođaka je prošao kroz to … izgubili su oca ili tetku ili nekog drugog u toj nesreći i sada dolazimo mi da ponovo špriamo o tim teškim trenucima. Međutim, posle nekoliko nedjelja, lokalni stanovnici bi počeli da dolate na set, mi bismo im pokazivali scenario i oni bi imali priliku da vide kako redimo scene ... i polako su počeli da imaju poverenje u nas, postali smo kao saigrači. To međutim nije bio presudan trenutak, već vrlo lep ritam na početku filma: oni su videli da pravedno pričamo tu priču.

Entoni Meki igra Nejta Rafina, člana univerzitetskog tima, koji zbog povrede nije bio u avionu koji se srušio. On postaje temelj nove ekipe, a sam Mackie veruje da je snimanje filma na lokaciji gde su se odigrali stvarni događaji pomoglo i njemu i celoj postavi da pronađu prave emocije cele priče:

«Zbog činjenice da sam se toliko vezao za okolinu i lik koji igram, bilo mi je teško da ne budem emotivan; stoga, veći deo filma sam se borio da obuzdam emocije umesto da ih pojačam.»

Film je režirao McG, koji se prethodno uglavnom bavio režijom muzičkih spotova ili zabavnih akcija, kao što su dva nastavka Čarlijevih anđela. Kako kaže od starta je znao da će ovaj film biti potpuno drugačiji i da će zahtevati poštenje i iskrenost u predstavljanju kako likova tako i događaja.

«Svaki trenutak do jednog u ovoj priči je istina. Nismo morali da kažemo 'zasnovan na' ili 'inspirisan'. Ovo je istinita priča i želeo sam da Holivud ostavim po strani, koliko god sam mogao. Jednostavno sam hteo da priča govori sama za sebe, jer je to priča koja pripada stanovnicima Hantingtona i nisam želeo da da se ružna strana Holivuda umeša u sve to i pokvari je; a svakako nisam želeo da se u njoj vide neko od mojih straih navika, jer je za mene ovaj film potpuni preokret od 180 stepeni u odnosu na sve što sam pre toga radio. Imao sam osećaj da je ovo velika priča i stvarno nisam želeo da joj stojim na putu, već da pustim da se se ona sama izdigne do vrha.»

Iako je većina likova nastalo po uzoru na stvarne osobe, engleski glumac Ian Mekšejn igra «mešanca»: oca jednog mladog fudbalera koji je poginuo u nesreći, s ciljem da personifikuje beskrajnu tugu koja je obuzela gradić Hantington. U filmu "We Are Marshall" igra i Metju Foks, kao Red Doson, trener koji je svoje mesto u avionu prepustio kolegi, a osećaj krivice uspeva da prevaziđe tako što pomaže u stvaranju novog tima. Dejvid Stradern tumači ulogu predsednika Univerziteta Maršal Donalda Dedmona, a mnogi od statista koji ispunjavaju tribine na fudbalskim utakmicama u filmu, zaista su građani Hantingtona, iz porodica čiji je život zauvek promenila tragedija koja se dogodila 1970. godine.

XS
SM
MD
LG