Linkovi

Buš želi veću vojsku za dugu borbu između suprotstavljenih ideologija


Predsednik Buš je saopštio da namerava da poveća obim američke Armije i Marinskog odreda, jer smatra da su Sjedinjene Države na početku dugotrajne borbe suprotstavljenih ideologija. Predsednikov novi sekretar za odbranu je u Bagdadu izjavio da je to povećanje potrebno zbog toga što se od vojske Sjedinjenih Država traži da izvršava brojne i raznovrsne misije. Međutim, niko još nije rekao koliko bi to povećanje trebalo da bude, ili kada će da se dogodi.

Predsednik Buš je rekao da je zatražio od sekretara za odbranu Roberta Gejtsa da mu što pre podnese raport sa detaljima o povećanju obima američkih kopnenih snaga. Predsednik je rekao da podržava tu ideju u intervjuu objavljenom u izdanju lista "Vašington post" od utorka, a potom je to objasnio i na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

"Razlog zbog kojeg sam sklon uverenju da je to dobra ideja je to što shvatam da ćemo voditi dugotrajnu bitku sa radikalima i ekstremistima. Zbog toga moramo da osiguramo da naša vojska bude sposobna za tu dugotrajnu borbu", rekao je predsednik.

Predsednik je dodao da će biti potrebno izvesno vreme da, kako se izrazio, "ideologija slobode konačno trijumfuje nad ideologijom mržnje".

"Na početku smo sukoba konkurentskih ideologija, sukoba koji će odlučiti da li će naša deca moći da žive u miru", dodao je Buš.

Predsednik je sekretara za odbranu Roberta Gejtsa, koji je trećeg dana posle stupanja na dužnost bio u Bagdadu, zadužio da odredi obim i brzinu povećanja trupa.

"Uz sve misije koje su Armija i Marinski odred imali proteklih godina, ne samo u Iraku i Avganistanu, nego i sve ono sa čime smo potencijalno suočeni u Iranu i Severnoj Koreji i drugde, da ne pominjem zadatke kao što je spasilačka misija posle uragana Katrine, moram da priznam da se postavilo pitanje da li je armija uistinu dovoljno velika da izvrši sve zadatke za koje je zadužena", istakao je Gejts i dodao dodao da se to pitanje pojavilo uprkos tome što je armija, zahvaljujući reformama, povećala borbenu sposobnost i u sadašnjem sastavu.

On je takođe rekao da se postavlja pitanje koliko povećanje vojske može da podnese vlada Sjedinjenih Država, posebno kada se ima u vidu da se na modernizaciju sadašnjih snaga već troše milijarde dolara. Komandant američke Armije, general Piter Šumejker, prošle nedelje je rekao da bi bilo "mudro i razborito" povećati obim armije zbog – kako se izrazio – "prenapregnutosti", koju izazivaju neprekidne borbene operacije tokom proteklih pet godina. Ipak, sekretar za odbranu je u Bagdadu zapazio da povećanje obima američkih snaga neće uticati na sadašnju situaciju u Iraku.

"Odluka da se danas poveća obim armije se u stvari u jednom periodu neće iskazati u povećanju trupa, odnosno, ako hoćete, u povećanju obima obučenih trupa".

Načelnik Združenog generalštaba američke vojske, general Piter Pejs, rekao je da bi regrutovanje, obuka i opremanje dodatnih trupa mogli da potraju dve godine. Sadašnji ratovi u Iraku i Avganistanu dodatno otežavaju vojsci da ostvari postavljene ciljeve u pogledu regrutovanja za sadašnji sastav snaga, mada su ti ciljevi nedavno dostignuti. Dva miliona i osam stotina hiljada mladića i devojaka u aktivnoj i rezervnoj vojsci Sjedinjenih Država su svi dobrovoljci.

XS
SM
MD
LG