Linkovi

Čađo: Policija dobila informaciju o pripremi atentata na Dodika


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo potvrdio je da je policija u petak dobila informaciju o pripremi atentata na premijera Milorada Dodika. Na konferenciji za novinare Čađo je rekao da je MUP Republike Srpske odmah po prijemu informacije o pripremi atentata na premijera, preduzeo odgovarajuće aktivnosti.

Odgovarajući na pitanje da li aktuelne prijetnje smatra ozbiljnim, Čađo je rekao da ne postoje neozbiljne prijetnje, već da se vjerodostojnost svake od njih provjerava. Obrazlažući svoj skori odlazak u Crnu Goru, Čađo je kazao da je taj put dogovoren mnogo ranije i sasvim drugim povodom u cilju unapređenja saradnje bezbjednosnih struktura.

Crnogorska Uprava policije: Institucije BiH nisu dostavile bilo kakve podatke u vezi sa planiranjem atentata


Crnogorska Uprava policije saopštila je da joj bezbjednosne institucije Bosne i Hercegovine nisu dostavile bilo kakve podatke u vezi sa planiranjem atentata na premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Uprava policije reagovala je na tekst koji su objavile Nezavisne novine iz Banjaluke, a prenijeli pojedini podgorički mediji u kome se navodi da su crnogorkse vlasti navodno umiješane u pripremu atentata na Dodika.

«Indikativno je da je informacija sa najvećim stepenom povjerljivosti dospjela u javnostposredstvom banjalučkih Nezavisnih novina, a u tom kontekstu se može posmatrati i izjava visokog funkcionera MUP-a Kantona Sarajevo Himza Selimovića", navodi se u saopštenju.

Ističe se da će ukoliko se u kontaktima koji slijede, postave određeni zahtjevi, crnogorska policija «profesionalno i odgovorno realizovati svoj dio obaveza na rasvjetljavanju eventualnog događaja, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obavezama koji proističu iz sporazuma i dogovora o saradnji.

«Uprava policije Crne Gore ne raspolaže operativnim ili drugim saznanjima da osoba navedena kao «izvjesni Slovenac“ iz Podgorice izrađuje falsifikovane putne isprave i drugu dokumentaciju za potrebe kriminogenih lica i grupacija», kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u vezi sa tim «apsolutno netačni i iskonstruisani navodi da crnogorska policija štiti takvu osobu ili bilo koju drugu koja se bavi kriminalnim radnjama». Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić kazao je danas da medijski napisi o navodnoj umiješanosti vlasti Crne Gore u pripremu atentata na premijera Republike Srpske Milorada Dodika predstavljaju bestijalnu konstrukciju.

„To je jedan dio bestijalne kampanje protiv Crne Gore i njenih dobrih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno RS“, kazao je Krivokapić novinarima.

On je rekao da spominjanje i njegovog imena u navodnim policijskim dokumentima vezanim za atentat doživljava neprijatno, jer je lični Dodikov prijatelj. I bivši predsjednik državne zajednice SCG Svetozar Marović sa indignacijom je odbio navode Nezavisnih novina, naglašavajući dam u je Dodik i politički i lični prijatelj, kao i da će tako ostati. Slično su reagovale još neke javne ličnosti koje se pominju u tekstu banjalučkih Nezavisnih novina.

XS
SM
MD
LG