Linkovi

Tromesečni izveštaj Pentagona: nasilje i politički problemi u Iraku rastu


Svega nekoliko časova pošto je novi sekretar za odbranu Robert Gejts preuzeo juče dužnost, Pentagon je izdao tromesečni izveštaj o Iraku koji ukazuje na pogoršanje situacije u toj zemlji. Prema izveštaju, šiitska paravojska Mahdi prerasla je u najveću pretnju bezbednosti Iraka.

U izveštaju o stabilnosti i bezbednosti u Iraku ukazuje se da se nedeljno izvrši skoro hiljadu oružanih napada što je povećanje od 22% u odnosu na prethodni izveštaj. Preko 60% napada usmereno je na koalicione snage, dok su civili i iračke snage bezbednosti mete preostalih, mnogo smrtonosnijih ataka. Najviše nasilja ima u Bagdadu i tri pokrajine gde živi 37% iračke populacije.

Armija Mahdi šiitskog verskog vodje Moktade al Sadra mahom je odgovorna za nasilje, ukazuje se u izveštaju i napominje da je ta paravojska ”najnegativniji podstrekač potencijalno dugoročnog sektaškog nasilja.“

Pomoćnik američkog sekretara za odbranu, Piter Rodman, kaže da je sektaško nasilje rezultat bombaških napada izvršenih u februaru ove godine na šiitske džamije u Samari.

”Pobunjenici u Samari ostvarili su ono što bi se moglo nazvati delimičnim strateškim uspehom -- izazvali su sektaško nasilje sa kojim se još uvek suočavamo.“

General-pukovnik Džon Satler, direktor za strateško planiranje i politiku američkih oružanih snaga, ukazuje da se spirala nasilja mora zaustaviti.

”Eskalacija nasilja odvija se vrtoglavom brzionom; moramo joj stati na kraj, i to je trenutno najveći izazov. Nužno je suočiti se sa ekstremnim elementima na obe strane.“

Medjutim, i Satler i Rodman ukazuju na izostanak zajedničke političke odluke Vašingtona i Bagdada da se se amrija Mahdi proglasi neprijateljskom grupom protiv koje bi bila preduzeta zajednička američko-iračka vojna akcija. Rodman smatra da će se tim pitanjem pozabaviti revizija američke politike u Iraku na kojoj radi predsednik Buš i koja se očekuje idućeg meseca.

U izveštaju Pentagona se poziva iračka vlada da učini više u cilju nacionalnog pomirenja koje bi zaustavilo nasilje, ukazuje pomoćnik sekretara za odbranu Rodman.

”Vlada nastoji da postane centar umerenih političkih snaga, da bude predstavnik jedinstva raznih iračkih zajednica. Ti napori su u toku i ne bi ih trebalo unapred proglasiti neupešnim.“

Mada je Rodman odao priznanje iračkoj vladi zato što vrši pritisak na razne grupe da saradjuju sa vlastima, u izveštaju se ukazuje da ”iračke političke stranke često ili ne žele ili ne mogu da konflikte rešavaju kompromisom“ dok neki političari, koji učestvuju u vladi, čak i podržavaju nasilničke grupe.

U izveštaju nema nagadjanja o budućem nivou američkih trupa u Iraku ali se ukazuje da će, zavisno od bezbednosnih uslova, koalicione snage biti povučene iz račkih gradova u baze čiji će se broj smanjivati, i iz kojih će one obavljati operacije manje vidljivog profila. Isto tako, izveštaj Pentagona ne predvidja smanjenje broja američkog kadra koji obučava iračke trupe, mada ukazuje da iračke snage moraju da povećaju nivo svojih sposobnosti, posebno u domenu pozadinskog planiranja.

Oštra kritika je upućena na račun Irana i Sirije koji se u izveštaju Pentagona optužuju za potkopavanje iračke vlade i pružanje podrške pobunjenicama i paravojnim grupama.

XS
SM
MD
LG