Linkovi

Severna Koreja saopštila da se neće odreći svog nuklearnog oružja


Severna Koreja je saopštila da se neće odreći svog nuklearnog oružja sve dok i poslednje sankcije uperene protiv nje ne budu ukinute, dok SAD upozoravaju da je njihovo strpljenje oko pregovaračke taktike Pjongjanga pri kraju. Kako izveštava novinar Glasa Amerike, Rodžer Vilkison, takav početak najnovije runde šestostranih pregovora o okončanju severnokorejskog nuklearnog programa, koji su danas obnovljeni u Pekingu posle prekida od 13 meeci, svakako ne obećava.

Severnokorejski pregovarači su podneli čitavu listu zahteva, medju kojima su - ukidanje finansijskih sankcija koje su SAD uvele režimu u Pjongjangu zbog navodnog falsifikovanja američke valute, kao i ukidanje sankcija UN uvedenih zbog izvršene nuklearne probe Severne Koreje. Pjongjang takodje želi da dobije reaktor na laku vodu, čiju bi izgradnu finansirale druge zemlje, pre nego što se odrekne svog nuklearnog oružja. Delegati Kine, Japana, Južne Koreje, Rusije i SAD žele da Severna Koreja počne da se pridržava sporazuma koji je šest zemalja postiglo u septembru 2005. godine. Prema tom sporazumu, osiromašena Severna Koreja bi trebalo da se odrekne svog nuklearnog oružja u zamenu za pomoć i bezbednosne garancije drugih potpisnica,. Medjutim, posle nuklearne probe koju je izvršio u oktobru, režim u Pjongjnagu smatra sebe nuklearnom silom i želi da bude tretiran ravnopravno od strane SAD. Američki pregovarač, Kristofer Hil, rekao je novinarima da je njegovo strpljenje oko stavova Severne Koreje pri kraju.

«Zalihe našeg strpljenja su možda manje nego što bi to medjunarodna zajednica želela. Mislim da bi trebalo da budemo malo manje strpljivi i da radimo nešto brže.»

Hil je rekao da se neće sastati sa severnokorejskim predstavnicima direktno dok se ne bude konsultovao sa delegatima drugih zemalja Japan smatra da je pregovaračka pozicija Severna Koreje neprihvatljiva, dok domaćin - Kina traži fleksibilnost od svih strana . Južna Koreja smatra da bi Severna Koreja trebalo da preduzme odvažne korake ka denuklearizaciji, dok bi druge učesnice trebalo da, isto tako odvažno, ponude beneficije Pjongjangu.

Kristofer Hil smatra da su pregovori, koji se sa prekidima vode već tri godine, dostigli ključnu tačku.

«Otvoreno govoreći, ne mogu da vam kažem u ovom trenutku koji put je Severna Koreja odabrala. Mi možemo da krenemo i jednim i drugim putem. Želeli bismo denuklearizaciju kroz diplomatske pregovore, ali ukoliko oni to ne žele, spremni smo da krenemo i drugim putem.»

Taj drugi put značio bi nastavljanje sankcija za koje Hil kaže da bi izolovale Severnu Koreju još više i nanele dodatnu štetu njenoj posustaloj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG