Linkovi

Danas vam predstavljamo film “Krvavi dijamant“


Holivudski sjaj i političkii aktivizam teme su novog filma reditelja Edvarda Zvika, ”Krvavi dijamant“. Uz užasavajuće detalje ovaj film priča o ilegalnoj trgovini zapadno afričkim dijamantima i ceni koja se za njih plaća u ljudskim životima. Poruka filma navela je dijamantsku industriju na odgovor.

Siera Leone 1999. godine. Izmedju paravojnih i vladinih snaga divlja gradjanski rat u kome obe strane žele kontrolu nad najunosnijom pririodnom sirovinom: dijamantima. Neobradjeni dijamanti prodaju se za novac i oružje. Da bi došli do njih, pobunjenici otimaju ljude i primoravaju ih da rade na močvarnim dijamantskim poljima. Jedan od otetih je i lokalni ribar Solomon Vendi kome su pobunjenici oteli sina, dok su mu supruga i ćerka nestali. Za njega je sve bilo izgubljeno, dok nije pronašao jedan veliki ružičasti dijamant.

Solomon veruje da tim dijamantom može da oslobodi svoju porodicu. Samo on zna gde je dijamant skriven, ali i drugi ga priželjkuju i daće sve od sebe da ga se domognu. Jedan od njih je i Deni Arčer, južno afrički krijumčar. Medi Bouen, novinarka jednog američkog časopisa takodje je zainteresovana za dijamante.

U zamenu za informacije Medi pomaže Arčeru i Solomonu da se kreću po zemlji. Njih dvojica preduzimaju opasan put kroz polja Sijrea Leonea tragajući za skrivenim dijamantom. Ovaj film liči na klasične holivudske filmove sa zgodnim pustolovima i lepim misterioznim ženama. Lik Denija Arccera tumači Leonardo di Kaprio. Zgodan i muževan, on je idealni partner za zavodničku Medi Bouen, koju igra Dženifer Koneli, a zapanjujuće lepa kinematografija još više potencira njihovu romansu.

Reditelj Ed Zvik kaže da poruka priče glasi da dijamantni potekli iz konfliktnih zona podstiču ratove i uništavaju živote.

”Govorimo o deci vojnicima, o izbeglicama, o plaćenicima, o lošim vladama u Africi. Svim sastojcima ovog miljea.“

Medjutim, uvoznik dijamanata u stvarnom životu, Roni Mervis, kaže da je priča ovog filma, mada interesantna i informativna, ipak zastarela:

”Gradjanski rat u Sijera Leoneu vodio se krajem devedesetih, a okončan je 2002. To su sada istorijski dogadjaji.“

Mervis ipak smatra da je ovaj film dobra promocija za dijamantski biznis. Procenjuje se da od svih dijamanata koji se prodaju u Sjedinjenim Državama, samo jedan odsto otpada na takozvane krvave dijamante. Medjutim, većina potrošača još uvek ne zna razliku izmedju te dve vrste dragog kamenja. Glumica Dženifer Koneli kaže da ima načina da se to utvrdi:

”Postoje sertifikati o poreklu dijamanata, kako bi kupci mogli da budu sigurni u to šta kupuju.“

Sve u svemu, film je dobio dobre kritike, ali nije prvi na listi najpopularnijih. U medjuvremenu, dijamantski nakit je već jedan od najbolje prodavanih artikala ove praznične sezone u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG