Linkovi

Mahmud Abas raspisao prevremene izbore - Hamas najavio demonstracije


Palestinski lider Mahmud Abas odlučio je da na palestinskim teritorijama raspiše prevremene predsedničke i parlamentarne izbore kako bi okončao krizu između partije Fatah i islamista vladajućeg Hamasa, kao i višednevno nasilje.

"Proživljavamo teške i sumorne trenutke i moramo da se izbavimo. Kako bismo izašli iz začaranog kruga i sprečili da se naši životi dodatno pogoršaju a naši ciljevi propadnu, odlučio sam da raspišem prevremene predsedničke i parlamentarne izbore."

Najavio je da će s izbornom komisijom "što hitnije" razgovarati o početku priprema za izbore, čiji datum održavanja još nije određen. Abasov savetnik Saeb Erekat je rekao da izbori, zbog pravnih i tehničkih razloga, ne mogu da budu održani pre sredine iduće godine. Politički savetnik palestinskog premijera Ismaila Hanijeha, Ahmed Jusef, rekao je da će Hamas organizovati demonstracije kako bi dokazao Abasu da ima podršku većine građana i pokazao da je poziv na raspisivanje vanrednih izbora neprihvatljiv. Izrael je preneo da podržava palestinskog premijera.

Zemlje Zapada politički i finansijski bojkotuju aktuelnu palestinsku vladu zato što je Hamas na parlamentarnim izborima januara 2006. velikom većinom pobedio Fatah, kome pripada Abas. Od tada su palestinske teritorije upale u političko-finansijsku krizu bez presedana. Islamistički porekt Hamas i dalje odbija da prizna državu Izrael kao
i dosadašnje sporazume između Palestinaca i Izraela, što čini gotovo nemogućom kohabitaciju između vlade i Abasa, koji se zalaže za pregovore kako bi se rešio izraelsko-palestinski sukob. Šestomesečni razgovori dve struje, koji su imali za cilj da oforme vladu nacionalnog jedinstva, završeni su neuspehom.

XS
SM
MD
LG