Linkovi

Havijer Solana optimističan o razgovorima EU sa Turskom


Put Turske ka Evropi traje već 14 meseci, a EU je odlučila da taj tampo još više uspori zbog odbijanja Turske da trguje sa Kiprom, koji je već član Unije. Tom odlukom, koja je juče zvanično odobrena, suspenduju se pregovori Turske u osam političkih domena -- sve dok Turska ne otvori svoje luke i aerodrome saobraćajnim vezama sa Kiprom. Ta odluka je u Turskoj izazvala razočarenje pa i gnev, dok visoki komesar Unije, Havije Solana, poziva Turke da ne budu obeshrabreni zbog kratkoročnog problema.

“Na ovo ne treba gledati kao na kaznu ili nešto slično tome. Radi se samo o odgovoru na izostanak saradnje u pogledu jednog komplikovanog pitanja.”

Stvari su postale još komplikovanije prošle nedelje kada je Turska - u pokušaju da spreči ono što ju je čekalo - iznenada ponudila da jednu svoju luku i jedan aerodrom otvori za saobraćaj sa Kiprom. Medjutim, predsedavajući EU, Finska, stala je na stanovište da ta ponuda ne ide dovoljno daleko pošto je Ankara odbila da svoju ponudu i ozvaniči dokumentom. Stoga su ministri Unije izlgasali da se suspenduje osam od ukupno 35 domena pregovora. U izveštajima iz Turske se kaže da će Ankara možda sasvim povući svoju kandidaturu, mada Havijer Solana predvidja da do toga neće doći.

“Ne mislim da će Turska odustati. U kontaktu sam sa njenim liderima; mada je jasno da nisu zadovoljni ovim razvojem dogadjaja, oni ipak shvataju da je važno ići dalje...“

XS
SM
MD
LG