Linkovi

Rajs uputila snažnu podršku Vašingtona evroatlantskim integracijama Srbije


Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Kondoliza Rajs u pismu šefu srpske diplomatije Vuku Draškoviću saopštila je snažnu podršku Vašingtona evroatlantskim integracijama Srbije. Ministrarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je Kondoliza Rajs napisala je da se Drašković snažno i uorno zalagao za pristupanje Srbije Partnerstvu za mir i odala mu priznanje na tim naporima.

A šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Denis Iber kaže da bi Savet Evrope želeo da Srbija ispuni međunarodne obaveze pre nego što u maju 2007. preuzme šestomesečno predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope. U godišnjem izveštaju, Savet Evrope preporučuje Srbiji da period do preuzimanja funkcije predsedavajućeg iskoristi za potpuno ispunjavanje ranije preuzete obaveze - saradnje s Hagom. Iber je rekao da se od pet ključnih zahteva, tri tiču saradnje s Hagom - prvenstveno, isporučivanje najtraženijih haških begunaca, a zatim jasan i nedvosmislen stav najviših državnih organa koji ide u prilog punoj saradnji sa Haškim Tribunalom i preduzimanje inicijativa za suočavanje sa prošlošću.

Mnoge zemlje ohrabruju Srbiju da ispuni preostale obaveze, ali je jasno da to nije povezano sa predsedavanjem, rekao je Denis Iber i naglasio da je ipak u interesu Srbije da ima čistu situaciju jer se sa tim nerešenim pitanjima može naći u teškom položaju za vreme svog predsedavanja. Od Srbije se još očekuje da ratifikuje Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi i Evropsku socijalnu povelju, a Savet Evrope takođe nalaže da se uvaže preporuke koje se budu našle u izveštaju Venecijanske komisije o novom ustavu Srbije.

XS
SM
MD
LG