Linkovi

Mekejn traži da se u Irak pošalju dodatne trupe


Ugledni američki senator Džon Mekejn, koji se nalazi u poseti Bagdadu, založio se za upućivanje dodatnih američkih trupa u Irak kako bi se zaustavilo sektaško nasilje.

Republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn -- koji gaji predsedničke ambicije za izbore 2008. -- rekao ne novinarima u ”zelenoj zoni“ Bagdada da je zbog sekataškog nasilja potrebno da se rasporedi više američkih vojnika u glavnom gradu i pokrajini al Anbar:

Mislim da je situacija i dalje ozbiljna i da iziskuje upućivanje dodatnih trupa kako bi se stavila pod kontrolu, i time omogućilo da se politički proces nastavi. Svi mi se zalažemo za političko rešenje. Ali ne verujem da je ono moguće ukoliko se na terenu ne uspostavi vojna stabilnost.

Senator Mekejn je izjavio da bi SAD trebalo da rasporede u Iraku još pet do 10 brigada. Pošto brigada u proseku broji 3 hiljade vojnika, senator se zalaže za upućivanje dodatnih 15 do 30 hiljada vojnika u Irak. Taj predlog je u suštoj suprotnosti sa preporukama dvostanačke grupe koja je proučila situaciju u Iraku i koja je predsedniku Bušu prošle nedelje uputila savet da SAD do početka 2008. povuku iz Iraka većinu svojih borbenih trupa. Nasilje u Bagdadu se mahom pripisuje paravojnim grupama i bataljonima smrti, kao što je Mehdi armija radikalnog šiitskog vodje, Moktada al Sadra. Senator Mekejn se slaže da al Sadr predstavlja veliku prepreku miru:

Ne mislim da postoji mogućnost da se u Bagdadu stabilizuje situacija pre nego što se al Sadrov uticaj smanji ili eliminiše, a Mehdi armija porazi.

Al Sadr je vrlo moćan: njegovi sledbenici drže 32 mesta u iračkom parlamentu, a njegova paravojska broji 60 hiljada pripadnika. U medjuvremenu, iračka policija je saopštila da su naoružani napadači u uniformama iračke vojske oteli desetine ljudi iz trgovačke četvrti Bagdada, Sinak. To je druga masovna otimica u Bagdadu u proteklih mesec dana. Naoružani napadači su u novembru upali u zgradu u sastavu Ministarstva visokog obrazovanja i oteli na desetine ljudi.

XS
SM
MD
LG