Linkovi

Legat Kofija Anana - velika dostignuća i bolna razočarenja


Tokom deset godina provedenih na čelu Ujedinjenih nacija, Kofi Anan je slavljen i kudjen. Dopisnik Glasa Amerike, Piter Hajnlajn, koji izveštava i iz Ujedinjenih nacija, pripremio je osvrt na karijeru Kofija Anana, prvog Afrikanca na položaju Generalnog sekretara svetske organizacije.

Poslednje godine Kofija Anana na čelu Ujedinjenih nacija bile su prava borba, a on sam je 2004. i 2005. godinu nazvao užasnim. U tom razdoblju njegovo upravljanje obeležile su optužbe o korupciji u sistemu nabavki i seksualnim zloupotrebama od strane mirovnih vojnika, skandal u vezi sa programom ”nafta za hranu,“ i sumnje da je njegov sin koristio očeve diplomatske privilegije za dobijanje poreskih olakšica i atraktivnih ugovora sa Ujedinjenim nacijama.

Anan je odbacio tvrdnje da je bilo nekih prekršaja, ali je Volkerova komisija, koju je sam imenovao da istraži operacije ”nafta za hranu,“ bacila deo odgovornosti na njega. Analitičari i diplomate opisuju Ananovo nasledje kao mešavinu velikih dostignuća i bolnih razočarenja. On je povećao ugled Ujedinjenih nacija, ali ge je uvek progonilo to što nije sprečio genocid u Ruandi. U novije vreme, lideri Sudana odbacili su njegova nastojanja da ih ubedi da dozvole dolazak plavih šlemova u Darfur, kako bi zaustavili tamošnje krvoproliće. Štaviše, neke od reformi za koje se zalagao, kao što je osnivanje novog Saveta za ljudska prava, nisu predstavljale nikakav napredak u odnosu na ranije telo. Sam Anan nedavno se požalio na spor napredak u sprečavanju ratova i ublažavanju patnji:

”Tokom mog mandata bilo je više ratova nego u bilo kojoj deceniji. Nisam imao ništa sa ratovima na Kosovu, u Avganistanu, Iraku, Darfuru, Libanu ili Kongu, ali smo neke druge ratove uspeli da okončamo - od Sijera Leonea do Liberije, Burundija, Angole i Istočnog Timora. Stoga možemo da kažemo da je bilo nekog napretka, jer danas, objektivno, ima manje gradjanskih i drugih ratova nego pre jedne decenije. Uprkos tome, svet je izgleda u priličnom haosu.“

Veterani medju posmatračima Ujedinjenih nacija kažu da je uprkos propustima i nedostacima Kofi Anan dao neke vredne doprinose. Profesor Kolumbija univerziteta, Edvard Lak, kaže da je Anan uspeo da poveća ulogu Ujedinjenih nacija na medjunarodnoj sceni:

”Mislim da će biti upamćen kao vizionar, lider sa mnogim velikim idejama i mnogim hrabrim inicijativama. Njegovo ime je verovatno najprepoznatljivije za jednog Generalnog sekretara, od vremena Daga Hamaršelda. S druge strane, kao i Hamaršeld, i on je imao teške trenutke.“

Izvršna direktorka njujorškog predstavništva Fondacije Ujedinjenih nacija, Suzan Mejers, naziva Anana pionirom u promovisanju novih ideja i preobražavanju položaja Generalnog sekretara iz administratora u šefa svetske diplomatije:

”Kofi Anan je veliki državnik i diplomata. Mislim da je mnoga svetska pitanja, čak i kada se nisu slagali sa njim, rešavao sa velikom diplomatskom veštinom, sa osećanjem odmerenosti i skromnosti, koje ljudi zaista cene.“

U 67. godini Kofi Anan odlazi iz Ujedinjenih nacija sa Nobelovom nagradom za mir u džepu, ali i sa snažnim nagoveštajem da se neće potpuno povući sa svetske scene i da će se uskoro naći za kormilom neke humanitarne organizacije.

XS
SM
MD
LG