Linkovi

Savjet Evrope: Crna Gora mora sprovesti ustavne reforme


Predstavnici Savjeta Evrope najavili su da će Crnoj Gori dostaviti listu najvažnijih pitanja koje treba da unese u svoj najviši pravni akt, a njen prijem u najstariju evropsku organizaciju-poručeno je- bio bi brži ako bi važeći Ustav prilagodila tim prioritetima.

Prijem Crne Gore neće biti na dnevnom redu sjednice Parlamentarne skupštine SE u januaru, jer izvjestilac za Crnu Goru Žan Šarl Gardeto nije Odboru podnio izvještaj sa predlogom preporuka o tome, ostajući pri stavu da je potrebno da Crna Gora prije toga sprovede ustavne reforme.

On je, međutim, kao najbrži put iz sadašnje blokade, predložio da na osnovu liste prioriteta koju će utvrditi sa drugom dvojicom izvjestilaca i dvojicom članova Venecijanske komisije, Crna Gora izmijeni sadašnji Ustav.

”Ako vlast želi da ide brže, ova pitanja se mogu uključiti u stari Ustav, njegovim izmjenama. Onda će imati dosta vremena da usvoje novi ustav, a mi bi mogli brže da primimo Crnu Goru u SE”, rekao je Gardeto.

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković, koji je u ime crnogorskog parlamenta prisustvovao sjednici, rekao je kako se čulo da Crna Gora ispunjava sve demokratske kriterijume da bude punopravan član SE.

”Ostaje pitanje ustava koje može da bude opterećujuće”, kazao je Bošković.

Crnogorske opozicione partije podržale su danas predlog izvjestioca Gardeta koji podrazumijeva amandmanske promjene postojećeg crnogorskog Ustava sa priroritetima koje bi sačinio SE.

Srpska lista je ocijenila da je to “ono zašta se ta koalicija i zalagala”, dok funkcioner SNP Aleksandar Damjanović smatra da je Gardeto ponudio korektan predlog.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže da je logično da predlozi SE dolaze nakon što je u pripremi novog ustava Demokratska partija socijalista “pokazala aroganciju i nespremnost da partijske interese podredi državnim”.

XS
SM
MD
LG