Linkovi

Ove nedelje predstavljamo vam film "The Holiday"


Dve žene – jedna iz Engleske, a druga iz Južne Kalifornije – odlučuju da zamene svoje kuće i živote zarad nezaboravnog zimskog odmora u novoj romanjtičnoj komediji sa Kejt Vinslet i Kameron Dijaz u glavnim ulogama.

Ajris živi u Londonu i kolega sa posla upravo joj je slomio srce. Amanda radi u Holivudu i nejna vea se raspada kada sazna da je momak vara.

S obzirom da se približavaju Božić i Nova godina, nijedna od dve žene ne žele da prazničnu sezonu provedu u okruženje koje će ih podsećati na promašenu ljubav. Njih dve, do tada potpuno nepoznate jedna drugoj, pronalaze se preko interneta i postižu dogovor da zamene kuće tokom praznika. Nijedna od njih ni ne sanja da će putovanjem preko pola sveta pronaći savršenog partnera. Za Ameriknku Amandu, to je lik koji tumači Džud Lou.

U međuvremenu u sunčanoj kaliforniji, Britanka Ajris upoznaje muškarca, koga igra Džek Blek.

Kameron Dijaz kaže da skoro svako ko je ikada bio zaljubljen može da se indentifikuje sa onim što se dešava u filmu «PRAZNIK»:

“Vrlo je lako pronaći sebe u ovakvom filmu, mislim da smo svi prošli korz takve veze, jer to je jednostavno život. Ljubavno putovanje kroz život sastoji se u tome da otkrijete način da ljubav funkcioniše i da gajite te veze. Sigurno da svako u ovom filmu može da pronađe bar ponešto što je iskusio do sada, možda ne potpuno identično, ali neki ljudski aspekt svega toga.”

Kejt Vinslet kaže da nikada nije snimila sličan film i dodaje da je shvatila da romantična komedija kao žanr može da bude mnogo veći izazov za glumca nego što se očekuje:

“Bila sam uzbuđena što ću raditi nešto novo, ali i nervozna. Pitala sam se da li mogu da budem smešna i zabavna, a pored toga nikad ranije nism igrala savremenu Britanku na filmu. Radila sam mnogo britanskih filmova, ali iz drugih epoha, nikad modernu verziju. Radila sam filmove sa američkim akcentom, ali ovo je bilo nešto sasvim novo i u početku moram da priznam nije mi se svidelo što ne mogu da se sakrijem iza nečega, kao što je perika, akcenat ili neki čudan kostim. Bila sam to ja sa svojim glasom, svojom kosom i odećom koju i sama nosim u privatnom životu. Bilo je nešto čudno u svemu tome, pomalo zastrašujuće i trebalo je vremena da se naviknem.”

Scenario i režiju za film PRAZNIK potpisala je Nensi Majers, poznata po radu u ovom žanru. Njena prethodna ostvarenja su "ŠTA ŽENE ŽELE" sa Melom Gibsonom i Helen Hant i "SAMO NE TI", sa Dajan Kiton i Džekom Nikolsonom.

“Ne razmišljam o drugim žanrovima. U stvari, nisam zainteresovana za njih. Volim da pišem o ženama i kako se muškarci odnose prema njima. Volim da uskačem u stvari koje su mi se dešavale kroz moj život i do sada do se sjajno prenosilo na druge ljude, jer često čujem komentare ljudi kako su totalno doživeli stvari iz mojih filmova.”

S obzirom da je scenario napisala žena, da je reditelj takođe žena i da su glavne glumice dve žene, postavlja se pitanje da li je PRAZNIK film za žene, u Americi poznat kao 'chick flick'? Kejt Vinslet ne misli tako:

“Ne osećam se kao da je ovo ta vrsta filma i ne pokušavam sada da prodam film onoj drugoj strani. Radi se o vezama, tačnije o dve odvojene veze između muškaraca i žena.”

Kameron Dijaz smatra da i romantični izazovi sa kojima se njihove muške kolege suočavaju zavređuju podjednaku pažnju:

“Oni moraju da prepoznaju neke stvari, da shvate sebe i na određeni način dokuče šta žele i krenu za tim. Postoji trenutak kada morate da budete sa njima, baš kao i trenutak kada oni odlučuju šta žele ili ne žele. Mislim da će se muškarci definitivno prepoznati u toj situaciji.”

U filmu PRAZNIK igra i holivudski veteran Ilaj Valak (Eli Wallach), dok dvojicu srcelomaca igraju Rufus Sjuel i Edvard Berns. Kao zaštitnik znak scenaristkinje-rediteljke Nensi Majers u filmu se s obe strane Atlantika mogu videti spektakularne kuće.

XS
SM
MD
LG