Linkovi

Bolje imati niski krvni pritisak nego visoki krvni pritisak


Medjutim jedna nova studija pokazala je da postoji jedan kraći period vremena kada je bolje da pacijenti sa srčanim problemima imaju viši krvni pritisak a to je u trenutku kada stignu u bolnicu.

Doktor Mihai Georgiade i drugi istraživači razmatrali su podatke o skoro 50 hiljada srčanih bolesnika širom Sjedinjenih Država. Srčane tegobe se dogode kada srce ne može da upumpava dovoljno krvi u druge organe u telu. U studiji objaljenoj u časopisu Američkog medicinskog udruženja, istraživači su proučavali sistolni, ili gornji krvni pritisak, najviši broj kojim se meri pritisak koji se stvara prilikom srčanih kontrakcija. Oni su ustanovili da ukoliko osoba sa srčanim smetnjama koja stiže u bolnicu, ima srce koje još uvek upumpava dovoljni snažno da čini krvni pritisak visokim u vreme prijema, taj pacijent ima više šansi da preživi od nekoga ko stigne u bolnicu sa niskim krvnim pritiskom.

«Tokom stresa u vreme prijema u bolnicu, izgleda da kada imate visoki krvni pritisak, za jedno odredjeno vreme, recimo nekoliko sati, to bi moglo da znači da je vaše srce snažnije».

Niži sistolni pritisak mogao bi da znači da pacijent ima srčano oboljenje u poodmakloj fazi i samim tim lošiju prognozu.

«To ne znači da je visoki krvni pritisak dobar, ali je mera jačine srca».

Istraživači su naveli da podatak da li je pacijent došao sa visokim ili niskim pritiskom predstavlja korisnu informaciju o tome kako bi tog pacijenta trebalo tretirati. Kardiolog Vilijem Kots objašnjava.

«Mislim da se treba vratiti osnovama, i pogledati stvari kao što je krvni pritisak, to pokazuje da je i dalje veoma važno vratiti se osnovama pregleda kod lekara opšte prakse».

Pacijenti takodje imaju svoju ulogu. Doktor Georgiade kaže da bi oni trebalo da znaju koliki im je krvni pritisak kada dodju u bolnicu i podsete svoje lekare koliko je to važno prilikom odredjivanja njihovog tretmana.

XS
SM
MD
LG