Linkovi

Danas vam predstavljamo film “Apokalipto“


Priča o poslednjim danima drevne civilizacije Maja u Južnoj Americi tema je novog filma Mela Gibsona, «Apokalipto», koji se od sutra prikazuje u američkim bioskopima. Mnogi se nadaju da negativni publicitet koji je Mel dobio zbog hapšenja u pijanom stanju i anti-semitske tirade, neće sprečiti publiku da podje na jedinstveno putovanje u tajanstveni svet koji je retko tema filma.

Kraljevstvo Maja je na zalasku, a njegovi vladari smatraju da će obezbediti prosperitet ako grade više hramoa, i bogovima prinose više ljudskih žrtava. Glavni junak filma – mladić Jaguareva šapa iz jednog seoceta u džungli izabran je za jednu od žrtava, ali odlučuje da beži da bi izbegao tu sudbinu. On prethodno sakriva svoju trudnu ženu i sina u šumi, obećavajući da će se vratiti po njih... Da bi ispričao ovu priču, Mel Gibson angažovao je mahom autohtone južnoameričke Indijance bez glumačkog iskustva koji govore dijalektom Jukatek Maja.

«Ovaj film je doneo dosta poslova u našu zemlju. Mnogi od nas u filmu nisu glumci, a došli smo sa svih strana, iz Kankuna, Oahake, Verakruza... Zato su u Meksiku reakcije na film bile pozitivne... Ali još je važnije da nam je on otvorio vrata na svetskom nivou. Hispanci, Meksikanci su dobili priliku da pokažu da mogu da budu deo velikih projekata i kvalitetno odrade posao», priča glumica Majra Serbulo Kortes.

Njen kolega Fernando Hernandez Perez nada se da će ovaj film popraviti sliku o starosedeocima Južne Amerike.

«Treba razumeti zašto se starosedeoci našeg kontinenta osećaju tako kako se osećaju, posle pet stotina godina genocida i represije koji se nastavljaju sve do danas. Mislim da je važno za ljude ukrštenih rasa u Meksiku, Centralnoj i Južnoj Americi da pokažu malo više poštovanja i kažu – Hej, nismo više u kolonijalnim vremenima. Da kažu – kultura Maja je bila neverovatna.»

Film u bioskope stiže posle velike prašine koja se podigla zbog anti-semitskog ispada Mela Gibsona. Medjutim, glumac Herardo Tarasena, kaže da se u Meksiku ne pridaje velika pažnja Gibsonovom neželjenom publicitetu.

«To je postala velika stvar zato što je u pitanju Mel Gibson. Da je bio neko drugi to bi se tretiralo kao manji prekršaj, platio bi svoju kaznu i na tome bi se završilo. Ali pošto je to bio Mel sve je preuveličano. Mislim da mi u Meksiku, zbog svog temperamenta, razumemo te stvari. Neki od mojih prijatelja su rekli da sam ja kriv jer sam bio loš uticaj. Ali to nije istina. Mislim da njegov rad i iskustvo koje smo imali na snimanju filma govore sami za sebe.»

Film Apokalipto od sutra se, osim u SAD, prikazuje i u Rusiji, dok u ostale delove Evrope stiže u drugoj polovini decembra ili tokom januara.

Film ima svoju političku kontaciju, veruje se da je pričom o padu jedne civilizacije Gibson aludirao na današnju zapadnu civilizaciju i SAD, a da ljudske žrtve Maja poredi sa slanjem vojnika u Irak, kako je sam rekao - «bez ikakvog razloga».


XS
SM
MD
LG