Linkovi

Venecuela nakon druge predsedničke pobede Uga Čaveza


Sedeći na uredno ošišanoj travi na trgu Altamira, u Karakasu, Mauro Vicente Leon sa ponosom razgleda naslovne strane štampe, koja ukazuje na pobedu predsednika Čaveza. Penzionisani mehaničar Leon kaže da nema misterije oko razloga pobede predsednika.

Leon kaže da je “ Čavez osoba koja čini ono što kaže. Šta god da obeća, on to ispunjava. On je to tako činio do sada i nastaviće tim putem. Eto, to je najjednostaniji odgovor.”

Pored Leona je njegov prijatelj Hoze Navaret, koji kaže da mnogi gradjni Venecuele povezuju opoziciju sa prethodnim vladama, koje nikada nisu ispunjavale obećanja data siromašnima.

Navaret kaže da “ Opozicija tokom godina na vlasti, nikada nije brinula za siromašne.” Čavez je stvorio brojne programe za siromašne i zbog toga ga ljudi obožavaju, posebno siromašni, koji su najbrojniji u Venecueli.”

Teško je pronaći nešto u čemu bi se oni koji su za i protiv Čaveza složili. Na drugoj strani trga Altamira, zabrinuti Francisko Minuta, koji je glasao za opozicionog kandidata Manuela Rosalesa, priznao je da su se mnogi, koji se sada ogorčeno žale na vlast, svojevremeno zapostavljali siromašne u tom društvu.

Minuta kaže ”da oblasti lojalne opoziciji moraju da učine više za siromašnije. Mi smo uvek imali vladu bogatih, koja je podržavale bogate,“ kaže on. ”Čavez je sve to promenio.”

Opozicioni briači, kao što je Minuta, inače menadžer u jednoj telekomunikacionoj firmi, već razmišlaju o tome kako da organizuju efikasniju kampanju na sledećim izborima.

Politički analitičar Manuel Malavar kaže da opozicija ne bi trebalo da bude obeshrabrena zbog ubedjivog poraza na ovom glasanju. On tvrdi da je ujedinjenjem, svojevremeno podeljene opozicije, Rosales - inače guverner jedne savezne države - položio temelj budućem uspehu. Čavez će u budućnosti biti suočen sa bolje organizovanom političkom operacijom, koja će podstaći srednju klasu, koja ima iskustvo u upravljanju državom i koja će biti spremna da se uključi u borbu. Medjutim, Francisko Minuta je daleko manje optimističan.

“Krećemo se ka situaciji sličnoj na Kosovu,“ rekao je Minuta. Mislim da se krećemo ka zakonima prema kojima će naša deca i naša svojina preći u ruke države. To će biti gadno. Živimo u velikoj neizvesnosti.”

XS
SM
MD
LG