Linkovi

Brukingsov institut traži da SAD budu lider u razvoju nauke i tehnologije


Vašingtonska istraživačka organizacija Brukingsov institut, objavila je izveštaj u kome poziva američku vladu da preduzme akciju za očuvanje vodeće uloge Sjedinjenih Država na polju, nauke, tehnologije i tehničkih pronalazaka.

U pomenutom izveštaju izražava se žaljenje zbog relativnog opadanja interesa učenika i studenata za egzaktne nauke. Trenutno, više od 55 odsto studenata na višim stepenima tehničkih studija na američkim univerzitetima došlo je iz inostranstva. Relativno opadanje popularnosti prirodnih i tehničkih nauka, kaže se u izveštaju, odraziće se na rukovodeću ulogu Sjedinjenih Država. Vilijam Brodi je predsednik Univerziteta Džons Hopkins, u Baltimoru:

”1960. jedan od svakih šest diplomiranih studenata imao je diplomu iz neke od prirodnih ili tehničkih nauka. Dvehiljadite odnos je bio jedan na svakih deset. To je pad od 50 odsto.“

Profesor Univerziteta Harvard i bivši američki sekretar za finansije, Lari Samers, izneo je mišljenje da će prirodne nauke predvoditi u inovacijama u 21. veku, kao što su tehničke nauke predvodile tokom prošlog veka:

”Pitanje je da li ćemo mi biti u središtu praktične primene tih nauka, kao što je Evropa bila u središtu primene tehničkih nauka uoči Drugog svetskog rata, a mi posle tog rata.“

Korporacije sa sedištem u Sjedinjenim Državama i dalje vode u tehničkim inovacijama, odvajajući ogromne sume novca za istraživanja i razvoj. Svetski lider u razvoju interneta, kompanija Gugl, ove godine će u tu svrhu potrošiti 250 miliona dolara. Majkl Kapelas je bivši direktor kompanije Kompak kompjuter, a predvodio je i reorganizaciju telekomunikacione kompanije MCI:

”Na osnovnom nivou dalo bi se zaključiti da su istraživanja i razvoj na prilično zdravim nogama. Ne možemo da kažemo da je tempo inovacija usporen. Ali mislim da moramo da promenimo terminologiju. Više nisu u pitanju istraživanje i razvoj već inovacije i pronalasci.“

Kapelas kaže da su Sjedinjene Države počele da zaostaju na pronalazačkom polju. On ne složio sa drugim autorima da bi sredstva za istraživanja koja dodeljuje Nacionalna zadužbina za nauku morala znatno da se prošire.

XS
SM
MD
LG