Linkovi

Ujedinjene nacije: Ptičiji grip i dalje velika pretnja


Virus H5N1 ptičijeg gripa i dalje predstavlja veliku pretnju za životinje i ljude, a oblasti kojima preti najveća opasnost od te bolesti su jugoistočna Azija, Afrika, istočna Evropa i Kavkaz, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

"Mogućnost pandemije visi nad nama", upozorili su stručnjaci Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, u saopštenju koja će sutra biti pročitano na donatorskoj konferenciji u Bamku, na Maliju.

"Ako bi bilo koja zemlja propustila da spreči zarazu, to bi vodilo širenju virusa u mnogim drugim zemljama", ocenio je pomoćnik generalnog direktora FAO-a Aleksandar Miler .

On je rekao i da bi "jedna slaba karika mogla da izazove domino efekat, poništavajući sve dobre stvari koje smo do sada postigli". Nekoliko oblasti i dalje je veoma izloženo opasnosti od širenja ptičjeg gripa, navodi se u saopštenju FAO-a, čije je sedište u Rimu. Agencija je takođe istakla da je potrebna veća transparentnost i razmena informacija, pogotovo u pogledu sprečavanja širenja virusa.

Od kako su u Aziji prvi put registrovani slučajevi virusa H5N1 kod ptica, krajem 2003. godine, taj virus pojavio se i u Evropi, Africi i na Bliskom istoku. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najmanje 154 ljudi širom sveta preminulo je od posledica te bolesti.

XS
SM
MD
LG