Linkovi

U današnje vreme nije lako biti dete u SAD


Barem 6 procenata američke dece nedeljno ima oko 20 časova dodatnih vanškolskih aktivnosti. Zato se mnogi, uključujući i pedijatre, pitaju – da li se od dece očekuje previše?

Po svim merilima, Analis Korvo i njen brat Niko su vrlo zaposlena deca. Oni nastoje da usklade fudbal i hokej sa časovima muzike iprobama školskih komada. Ponekad Niko počinje večeru, a Analis svoje domaće zadatke tek u 9 sati uveče.

Jedna studija Američke akademije za pedijatriju upozorava da su deca ovih dana preopterećena i da im je potrebno više slobodnog vremena za čistu igru.

«Da li želite da podižete dete koje je do te mere naviklo na višestruke zadatke tokom dana da nema vremena da se opusti?»

Medjutim, jedna drugačija studija tvrdi da deca nisu preopterećena – te da ona koja učestvuju u organizovanim aktivnostima bolje prolaze u školi i srećnija su u celini.

«U našem istraživanju nismo našli dokaze da učešće u brojnim aktivnostima mora da bude stresno ili teško za mlade ljude» ističe dr. Ekls.

Ovom studijom je ustanovljeno da deca, u proseku, provode oko 5 časova nedeljno u organizovanim aktivnostima a da čak 20 sati nedeljno ne mora da bude previše za neku decu.
«Da nema mog sporta, verovatno bih sedeo kod kuće i gledao TV svaki dan» kaže Niko.

«Sve zavisi od vašeg deteta. Morate da pažljivo pratite njegovo ponašanje, i tražite znake da je pod stresom», kaže njegova majka Kris.

Uzmimo za primer Nelzona i Kemdena Pen – oni imaju samo jednu aktivnost nedeljno: šah-klub. To je njima dovoljno.

«Ako morate da stalno negde trčite, jedete na brzinu, jurcate po gradu... meni se to ne svidja» kaže Kemden.

«Kada sam ih pitala da li žele da učestvuju u sportu ili nekim drugim aktivnostima, oni su odbili» priča Soni Pen.

Istraživači koji se ne slažu u pogledu toga koliko je aktivnosti previše – slažu se u jednom – ključno je da poznajete sopstveno dete.


XS
SM
MD
LG