Linkovi

Buš se sastao sa liderom iračkih šiita Abdul-Azizom al-Hakimom


Predsednik je pozdravio Abdul-Aziza al-Hakima toplim rečima i priznanjem da se ne čini dovoljno da bi se zaustavilo krvoproliće koj je odnelo toliko mnogo života Iračana. U razgovoru sa novinarima posle jednočasovnog razgovora sa Hakimom, predsednik Buš je potvrdio svoju podršku mladoj iračkoj vladi. Hakim predvodi jednu od najvećih parlamentarnih frakcija, a predsednik Buš ga je pozvao da nastavi da se zalaže za nacionalno jedinstvo.

“Pružio sam mu uveravanja da SAD podržavaju njegov rad i rad premijera na ujedinjenju zemlje. Deo tog napora sastoji se u tome da izabrani lideri i drugi lideri u iračkom društvu odbace ekstremiste koji pokušavaju da zaustave napredovanje mlade demokratije,” rekao je Buš.

Hakim nema ministarsko mesto u vladi premijera Nurija al-Malikija, ali ima veliki uticaj zato što Vrhovni savet islamske revolucije, koji predvodi, ima svoje članove u parlamentu, kao i svoju vojnu formaciju – Brigade Badr. Govoreći preko prevodioca, Hakim je rekao da je razgovor sa predsednikom Bušom bio usredsredjen na rad iračke vlade i na poboljšanje bezbednosne situacije u zemlji.

“Američki interesi, irački interesi i regionalni interesi su povezani. Stoga je neophodno da, kada razgovaramo o ovim pitanjima, imamo u vidu interese iračkog naroda. Ukoliko to ne učinimo sve ovo bi moglo da ima loše posledice i da nanese štetu interesima regiona, SAD i Iraka,” rekao je Hakim.

On je odbacio ideju o medjunarodnoj konferenciji o Iraku rekavši da irački narod treba sam da rešava iračka pitanja. Do susreta sa šiitskim liderom dolazi u ključnom trenutku za politiku Bušove administracije u Iraku. Studijska grupa za Irak, dvostranačka komisija stručnjaka koju je uspostavio Kongres izneće u sredu svoje preporuke o eventualnim izmenama politike u Iraku, dok opozicione demokrate za nekoliko nedelja i zvanično preuzimaju kontrolu u oba doma Kongresa.

XS
SM
MD
LG